ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Turcia este interesată de intensificarea relaţiilor bilaterale în domeniul agriculturii

09:21 | 04.11.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 4 nov. /MOLDPRES/. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, a avut ieri o întrevedere cu delegația Ministerului Agriculturii și Silviculturii din Turcia, însoțită de membri ai Reprezentanței turce a Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO). Părțile au examinat mai multe posibilități de colaborare în domeniu, transmite MOLDPRES.

Delegația de la Ankara, condusă de viceministrul Fatih Metin, a avut scopul de bază să efectueze un studiu în cadrul Proiectului de conservare și management durabil al ecosistemelor de stepă din Turcia. Întrunirea cu oficialii turci a fost o oportunitate pentru a discuta despre cooperarea bilaterală în domeniul agriculturii, despre schimburile comerciale cu produse agroalimentare, precum și despre noi inițiative de consolidare a relațiilor de colaborare între cele două țări.

„Schimburile comerciale cu produse agroalimentare ale Republicii Moldova cu Turcia se efectuează în cadrul Acordului de Liber Schimb dintre cele două state, iar principalele categorii de produse exportate din țara noastră sunt semințele oleaginoase, fructele uscate și cerealele. Totodată, sectorul vitivinicol autohton se află pe un trend ascendent, continuând să cucerească piața mondială prin acțiuni de promovare și prin efortul producătorilor de a livra produse de calitate. În urma consultărilor cu producătorii vitivinicoli din Moldova care exportă vin pe piața Turciei, vă informăm că agenții economici sunt cointeresați de a efectua prezentarea vinurilor autohtone pentru oamenii de afaceri din Turcia, pentru rețelele de importatori și lanțurile hoteliere”, a declarat Viorel Gherciu.

Potrivit ministrului, ţara noastră pledează pentru atragerea investițiilor turcești în vederea creării întreprinderilor mixte de producere a legumelor și zarzavaturilor. „În acest sens, propunem ca în perspectivă să creăm întreprinderi mixte în sfera infrastructurii pentru etapele de post-recoltare și procesare a produselor vegetale. În aceeași ordine de idei, este binevenit să intensificăm colaborarea pe dimensiunea implementării proiectelor de dezvoltare rurală”, a conchis Viorel Gherciu.

În cadrul discuțiilor, părțile au analizat indicatorii comerțului cu produse vitivinicole dintre state în primele opt luni ale anului 2021. Astfel, exportul produselor moldovenești are o valoare totală de cca şase milioane de dolari, fiind atestată o creștere în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent.

Foto: MAIA

img21008324

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!