ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău se va desfășura ediția a XXV-a a Festivalului-concurs ”Crizantema de Argint”

16:53 | 30.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 30 nov. /MOLDPRES/. Mai mulți interpreți și compozitori vor participa la cea de-a XXV-a ediție a Festivalului-concurs internațional de interpretare și creație a romanței ”Crizantema de Argint”, care se va desfășura în perioada 3-5 decembrie la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”, sub egida Direcției de cultură a Consiliului Municipal Chișinău, relatează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, șefa direcției sus-numite, Valentina Volontir, directorul festivalului, a menționat că acesta are drept scop valorificarea şi revitalizarea romanţei ca gen muzical, sprijinirea interpreţilor şi creatorilor de romanţă, popularizarea creaţiilor de gen, semnate de autorii contemporani.

Potrivit sursei citate, Festivalul-concurs se va desfășura în două etape, cuprinzând două secţiuni: Interpretare şi Creaţie. Astfel, vineri, 3 decembrie, la ora 18:00, va avea loc Concursul de creație a romanței. În cadrul ei vor răsuna 11 romanțe, compuse de Constantin Baranovschi, Alexei Agachi, Serghei Ciuhrii, Daria Radu, Constantin Rusnac, interpretate de Ileana Țurcanu, Viorica Moraru, Mariana Cepraga, Diana Văluță și Andrei Ștefăneț. Interpreții vor fi acompaniați de Orchestra de muzică populară ,,Folclor”, dirijată de maestrul Petre Neamțu, Artist al Poporului.

Sâmbătă, la 17.00, va avea loc Concursul de interpretare a romanței. În competiție vor intra 11 concurenți. În recital vor evolua Tatiana Jacot, laureată a Marelui Premiu, ediția a XV-a și  Cristina Pintilie, laureată a Marelui Premiu, ediția X-a.

Cea de-a XXV-a ediție a Festivalului-concurs internațional de interpretare și creație a romanței ,,Crizantema de Argint” se va încheia duminică, la ora 17.00, cu Gala Laureaților. În recital vor evolua Cristina Scarlat, Mihail Munteanu, Margareta Ivănuș,  George Cojocărescu (Bacău, România), Ansamblul etnofolcloric ”Plăieșii”, Silvia Zagoreanu și Silvia Goncear, laureați ai edițiilor precedente.

Prima ediție a Festivalului-concurs internațional de interpretare și creație a romanței ”Crizantema de Argint” a avut loc în 1992.

img21009191

img21009191

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!