ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cântărețul Iurie Sadovnic ar fi împlinit 70 de ani

08:02 | 14.12.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 dec. /MOLDPRES/. Interpretul de muzică ușoară Iurie Sadovnic, Artist al Poporului, deținător al ”Ordinului Republicii”, laureat al Premiului Național, ar fi împlinit astăzi 70 de ani, notează MOLDPRES.

Cu această ocazie, în perioada 11-12 decembrie, la Centrul de Cultură și Artă ”Ginta Latină” a avut loc Festivalul Folk`n Chișinău, ediție dedicată regretatului cântăreț. Solicitată de MOLDPRES, cântăreața Zinaida Julea a menționat că artistul a fost un creator de frumos. ”Va trebui să treacă mult timp ca să mă împac cu gândul că Iurie Sadovnic a rămas doar o amintire”, a remarcat Zinaida Julea.

Iurie Sadovnic s-a născut pe 14 decembrie 1951 în satul Jura, raionul Râbniţa, apoi a copilărit și crescut în satul Susleni, raionul Orhei, unde a absolvit Școala medie. A urmat studiile la Institutul de Arte „G. Musicescu”, pe care nu le-a finalizat. A fost solist al mai multor ansambluri vocal-instrumentale - „Haiducii din Susleni”, „Haiducii” de la Institutul de Arte (1968-1973), „Sonor” (1973-1976), „Contemporanul” (1977-1981) şi „Bucuria” (1980-1983), toate constituind etape firești în devenirea formației care l-a înscris pentru totdeauna în galeria marilor Artiști - „Legenda” (1983-1996).

De-a lungul carierei artistice a evoluat pe diverse scene de acasă și din lume, dar și pe scenele improvizate din sutele de sate ale Moldovei. A fost mereu alături de oameni, pășind în ritmul timpului și al evenimentelor ce ne-au marcat pe toți în ultimii 30 de ani. Era o prezență activă la Cenaclul „Dialog” de la Uniunea Scriitorilor, iar în piesele sale nu o dată s-a regăsit vibrația vremurilor și a încercărilor prin care a trecut țara noastră.

„Mi-e dor de tine, mamă” și „Faţa pâinii”, „Andrii Popa” și „Demnitate”, „Drago! O, Tee” și „Oglinda clipelor”, „Meditație” și „Cât trăim pe-acest pământ” sunt doar câteva dintre șlagărele cu care Iurie Sadovnic va rămâne în istoria muzicii naționale și pe care le-a adunat în albumele „Legenda”, „Enigmatica femeie”, „Masa de piatră”, „În limba ta” (pe versuri de Grigore Vieru), „Liniștea Patriei mele”. A trăit în și din poezie, inspirându-se din marii poeți ai neamului. Din această inspirație s-a născut și propriul volum de poezie „Am să plec în codrul verde” (1999). Iar cel din urmă album, intitulat simbolic „Evadare”, a devenit între timp testamentul regretatului om de artă. Iurie Sadovnic a lansat şapte CD-uri: „Legenda”,  „Masa de piatră”, „Enigmatica femeie”,  ”Vrabia” (pe versurile poetului rus Nikolai Rubţov), „În limba ta”„ (pe versurile lui Grigore Vieru), „Evadare” şi „Balada Bărbaţilor”. A realizat un film despre viaţa şi opera lui Nikolai Rubţov, împreună cu regizorii Constantin Munteanu şi Ştefan Bulicanu şi operatorul rus  Aleksei Pravotorov.

Pentru meritele deosebite în dezvoltarea artei muzicale, în activitatea de creație și contribuția la procesul de renaștere națională, Iurie Sadovnic a fost distins cu titlurile onorifice Artist Emerit (1984) și Artist al Poporului (2011), cu medaliile „Meritul Civic” (1993) și „Mihai Eminescu” (2000), și cu „Ordinul Republicii” (2015). În 2017 a devenit laureat al Premiului Naţional. Este cetăţean de onoare al satului Susleni. 

Iurie Sadovnic s-a stins din viață la 7 iunie 2021, la vârsta de 69 de ani, și a fost înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Central Ortodox de pe str. Armenească din capitală.

img21009582

img21009582

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!