ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un festival de muzică folk a avut loc în capitală

08:11 | 14.12.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 dec. /MOLDPRES/. La Centrul de Cultură și Artă ”Ginta Latină” din capitală s-a desfășurat în perioada 11-12 decembrie prima ediție a Festivalului de Muzică  ”Folk’ n Chişinău”, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de cantautorul Viorel Burlacu, în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Direcția cultură a Consiliului Municipal Chișinău, Asociația ”Tighina” din București, TVR Moldova și Radio România Chișinău. Prima ediție a fost dedicată regretatului cântăreț de muzică folk Iurie Sadovnic-Orheianu.

Potrivit directorului festivalului, Viorel Burlacu, în prima zi s-a desfășurat concursul propriu-zis, la care, în urma preselecției, au fost admiși mai mulți interpreți: Ștefan Donea, Adriela Bejenari, Bianca Țurcanu, Ilinca Văluță, Diana Zubcu și Alexandru Suleac, Liviu Pașa și Silvestru Samoilov, Dionis Șterban, Ștefan Burlacu, Ion Jalbă, Irina Chirinciuc, Vasile Hariton, Iulian Palitu, Andrei Cărăuș, Ion Gârneț, Pavel Zubcu și Vladimir Iovu. Conform condițiilor festivalului, pentru concurs au fost propuse două cântece: creație proprie sau un cântec folk preluat și o piesă din repertoriul lui Iurie Sadovnic-Orheianu.

În cea de-a doua zi a avut loc o serată-portret In memoriam Iurie Sadovnic-Orheianu, urmată de Gala Laureaților. Trofeul festivalului a fost cucerit de Vladimir Iovu. Cu premiul III s-a ales cel mai tânăr concurent, Ştefan Donea. Premiul pentru cea mai originală interpretare din creația lui Iurie Sadovnic i-a revenit lui Pavel Zubcu din Bolţun, Nisporeni.

Invitați de onoare ai festivalului au fost interpreții Maria Gheorghiu și Radu Cătălin Grațianu din București. În recital au evoluat Viorel Burlacu, Ion Razza, Victor Buruiană, Anatol Rudei, Georgeta Voinovan, Vasile Lupu Cetireanu și actorul Nicolae Jelescu.

img21009583

img21009583

img21009583

img21009583

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!