ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău au fost marcați 35 de ani de la finalizarea sarcofagului de la CAE Cernobîl

12:18 | 14.12.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 14 dec. /MOLDPRES/. Membri ai Asociației obștești “Uniunea Cernobîl”, reprezentanți ai Guvernului, conducerea Ministerului Apărării și reprezentați ai Ambasadei Ucrainei au depus astăzi flori la Memorialul victimelor de la Cernobîl din capitală și au marcat împlinirea a 35 de ani de la finalizarea construcției sarcofagului peste reactorul nr. 4 al centralei atomo-electrice, comunică MOLDPRES.

La eveniment a fost prezent secretarul general adjunct al Guvernului, Svetlana Țurcanu, care a menționat că acum 35 de ani peste 600 de mii de persoane au fost expuse contaminării după avaria de la Cernobîl, iar odată cu construcția acelui sarcofag s-a reușit diminuarea efectelor catastrofei.

Președintele Asociației obștești “Uniunea Cernobîl”, Tudor Căpățînă, a comunicat că din cei 3 550 de moldoveni care au participat la lichidarea consecințelor avariei, au mai rămas în viață 1 865, dintre care 1 780 sunt invalizi. “Fiecare al treilea participant la evenimentele din Cernobîl a decedat, iar cei rămași sunt bolnavi. Odată cu construcția acelui sarcofag, s-a reușit a salva jumătate din Europa de o catastrofă fără precedent”, a spus Căpățînă.

El a ținut să mulțumească autorităților pentru majorarea alocațiilor, dar și pentru extinderea listei de servicii medicale oferite veteranilor.

Reactorul nr. 4 al centralei nucleare din Ucraina a explodat pe 26 aprilie 1986, iar ulterior pentru a menține sub control nivelul de radiație, s-a construit peste reactorul afectat un sarcofag. Acesta a fost reconstruit recent de un consorţiu francez. Edificarea noului sarcofag a durat 9 ani, a fost realizată sub supravegherea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și a costat peste 1,5 miliarde de euro.

img21009601

img21009601

img21009601

img21009601

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!