ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

În oraşul Taraclia va fi edificat un monument în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl

15:21 | 22.12.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 22 dec. /MOLDPRES/. Membrii Cabinetului de miniştri, întruniţi astăzi în şedinţă, au votat pentru înființarea în orașul Taraclia a unui monument în memoria participanților la lucrările de lichidare a consecințelor avariei de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl, transmite MOLDPRES.

Potrivit hotărârii Guvernului, s-a aprobat, la propunerea Ministerului Culturii, prezentată în temeiul deciziei Consiliului orășenesc Taraclia, înființarea în orașul Taraclia a monumentului în memoria participanților la lucrările de lichidare a consecințelor avariei de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl.

Monumentul va fi edificat conform unui proiect avizat de Ministerul Culturii. „Cheltuielile pentru elaborarea documentației de proiect, executarea, edificarea monumentului și amenajarea terenului aferent vor fi acoperite din donații, sponsorizări și alte surse neinterzise de cadrul normativ”, indică decizia Executivului.

Reactorul nr. 4 al Centralei nucleare din Cernobîl, Ucraina a explodat pe 26 aprilie 1986, iar ulterior pentru a menține sub control nivelul de radiație, peste reactorul afectat s-a construit un sarcofag. Conform datelor oficiale, la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl au participat peste 3 500 de cetăţeni ai Republicii Moldova, dintre care 3 000 rezerviști, inclusiv 231 ofițeri mobilizați de comisariatele militare, 400 de militari din serviciul militar activ, 70 de colaboratori ai Ministerului Afacerilor Interne şi 500 de persoane civile.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!