ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul Nicu Popescu a efectuat bilanțul activităților realizate și a stabilit obiectivele pentru 2022

11:46 | 31.12.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 31 dec. /MOLDPRES/. Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene a efectuat bilanțul activităților realizate și a stabilit obiectivele pentru anul 2022. Politica externă în anul 2021 în format 4D: Dezizolare. Dezvoltare europeană. Dialog. Diasporă, relatează MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.

„Sunt bucuros de faptul că în acest an țara noastră s-a regăsit pe un drum ferm spre Uniunea Europeană, iar împreună cu președinta Maia Sandu și prim-ministra Natalia Gavrilița am promovat cu echipa de la Guvern și minister o politică externă activă, orientată să scoată Republica Moldova din izolare internațională care să ofere țării noastre un context calm și stabil pentru reforme și integrare europeană, restabilirea dialogului firesc cu prietenii noștri în exterior și susținerea temerară a diasporei”, a spus vicepremierul Nicu Popescu. 

Dezizolare. 

Oficialul s-a întâlnit și a stabilit contactul direct cu omologii din 17 state membre ale Uniunii Europene: România, Franța, Polonia, Grecia, Austria, Letonia, Lituania, Estonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Cipru, Danemarca, Portugalia și Ungaria. Fiecare astfel de întrevedere a permis să promovăm interesele Republicii Moldova în plan politic, economic și de securitate.  

„Împreună cu partenerii europeni construim poduri – și la propriu, și la figurat. Poduri diplomatice, instituționale și culturale, dar și poduri energetice, rutiere, feroviare, legături ale rețelelor electrice, coordonare și ajutor în combaterea pandemiei de COVID. 

Am fost onorat sa îi găzduiesc la Chișinău pe omologii mei: Edgars Rinkēvičs (Letonia), Jean-Yves Le Drian (Franța), Nikos Dendias (Grecia), Jakub Kulhánek (Cehia), Ivan Korčok (Slovacia), Ann Linde (Suedia) și Mevlüt Çavuşoğlu (Turcia)”, a menționat ministrul Nicu Popescu. 

Dezvoltare europeană. 

„În acest an, împreună cu echipa de la Guvern am reușit să deblocăm finanțarea externă pentru țara noastră și datorită acesteia, vom schimba în bine viața oamenilor. 285 de milioane de euro este doar valoarea acordurilor financiare confirmate în marja participării la cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic, în cadrul delegației naționale conduse de președinta Maia Sandu. Aceste fonduri, alături de altă asistență generoasă parvenită de la partenerii europeni vor transforma în anii următori comunitățile locale, drumurile, spitalele, școlile noastre”, a evidențiat vicepremierul Nicu Popescu. 

Semnarea acestor documente la summit denotă deschiderea partenerilor europeni și reconfirmă beneficiile cursului nostru de integrare europeană: Acordul de finanțare „Contractul de consolidare a statului și rezilienței pentru Republica Moldova” în valoare de 60 de milioane de euro, scrisoarea de intenție pentru implementarea proiectului „Eficiența energetică a Republicii Moldova”: 75 de milioane de euro de la BEI și BERD și scrisoarea de confirmare pentru contractul de finanțare cu Banca Europeană de Investiții, în cadrul căruia țara noastră va primi un împrumut de până la 150 de milioane de euro pentru realizarea proiectului „Moldova drumuri IV”. 

Șeful diplomației de la Chișinău a evidențiat că „Traseul nostru spre UE a fost întărit prin apropierea de România, prin semnarea Foii de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare, prin trecerea de la vorbe la fapte și consolidarea comunității de istorie, cultură și limbă prin proiecte de infrastructură menite să ne conecteze la spațiul unic european”. 

Dialog. 

Republica Moldova cooperează mai strâns cu statele din Trio Asociat (Georgia și Ucraina), dar și în plan bilateral am fortificat dialogul cu Statele Unite ale Americii, Federația Rusă, Turcia, Norvegia, Azerbaidjan, Kazahstan, Emiratele Arabe Unite și Republica Kârgâză. Au fost valorificate oportunitățile de dialog cu oficialii de nivel înalt ai organizațiilor regionale și internaționale: Consiliul Europei, NATO, ONU, OSCE, GUAM și OCEMN. 

„Prin dialog, persuasiune, promovare insistentă a interesului național, prin menținerea unor canale de comunicare deschise, prin construirea unui mediu non-conflictual, ne facem auzită vocea și promovăm viziunea noastră orientată pe avansarea reformelor și apropierea de UE”, a punctat ministrul Nicu Popescu. 

Diasporă. 

Referindu-se la prioritățile pentru diasporă, vicepremierul Nicu Popescu a spus că „Voi pleda pentru modernizarea și digitalizarea serviciilor consulare – aceasta va fi misiunea esențială în noul an, alături de suplimentarea posturilor consulare în ambasade și consulate, pentru a spori calitatea și viteza serviciilor prestate în locațiile unde numărul de cereri consulare este ridicat”. 

În această perioadă au fost semnate: Acordul interguvernamental moldo-lituanian cu privire la conversiunea și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere și Acordul în domeniul securității sociale cu Grecia care oferă cetățenilor noștri care au muncit în Republica Elenă să beneficieze de pensie în acest stat. La fel, permisele de conducere eliberate în Moldova și Germania vor putea fi recunoscute reciproc cu omologarea examenului teoretic urmând ca examenul practic să fie susținut în mod obligatoriu.

„Promovarea consecventă a diminuării costurilor la roaming este un subiect în atenție pe care îl abordez la fiecare întrevedere purtată cu omologii mei din străinătate. Vom promova și negocia acest tip de documente și cu alte țări unde locuiesc cetățenii noștri”, a declarat ministrul Nicu Popescu. 

2022: Diplomație economică. 

În anul 2022 o prioritate a diplomației Republicii Moldova o va reprezenta intensificarea diplomației economice pentru a valorifica potențialul acesteia în promovarea produselor fabricate în Moldova, sporirea numărului de turiști și atragerea investițiilor pentru a crea locuri de muncă acasă. 

„În aceste cinci luni am demonstrat că suntem o diplomație a faptelor concrete. Prin urmare, îmi doresc ca pentru anul ce vine să bifăm împreună trei puncte esențiale de pe harta noastră diplomatică: integrare europeană continuă și la viteză accelerată, menținerea calmului internațional în jurul Republicii Moldova care ar permite agenda de reforme ambițioase solicitate de cetățeni și consolidarea prieteniilor și parteneriatelor noastre în lume. 

Mulțumesc colegilor din Guvern, tuturor subdiviziunilor MAEIE și ambasadelor noastre care – deși nu se văd în public – muncesc zi de zi ca să avem toate informațiile actualizate și să promovăm eficient interesul național al Republicii Moldova. Să ne auzim de bine în 2022! La Mulți Ani!”, a conchis șeful diplomației  Moldovei.

img21010052

img21010052

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!