ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Au fost aprobate cerințe noi de calitate la comercializarea fructelor și legumelor în stare proaspătă

16:00 | 19.01.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 19 ian. /MOLDPRES/. Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, cerințe noi de calitate la comercializarea fructelor și legumelor în stare proaspătă. Documentul se referă la mai multe produse de larg consum de import sau autohtone (cartofi, ceapă, usturoi, varză, conopidă, morcov, castraveți, vinete, dovlecei, pepene verde, pepene galben, caise, prune, cireșe și vișine), transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Noile reguli au fost stabilite în conformitate cu Standardele adoptate de Comisia Economică pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU).

Scopul documentului este de a asigura piața internă cu fructe și legume autohtone sau de import care corespund cerințelor de calitate și normativelor sanitare. 

Conform proiectului, calitatea producției trebuie atestată printr-un certificat de conformitate, eliberat de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Până în prezent, un asemenea document era solicitat doar de agenții economici care exportau fructe și legume în stare proaspătă. Atestarea corespunderii cu normativele sanitare se va executa în baza testelor efectuate de un laborator acreditat. Totodată, a fost exclusă obligativitatea deținerii Certificatului de inofensivitate, acest document devenind unul opțional. 

Proiectul hotărârii poate fi consultat aici: https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/subiect-10_-_nu_159_madrm_2021.pdf

Foto: Guvern

img22000383

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!