ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Sistemul informațional „Registrul solurilor din Republica Moldova” devine mai accesibil pentru utilizatori

15:50 | 26.01.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 26 ian. /MOLDPRES/. Datele sistematizate despre soluri vor putea fi utilizate mai ușor de către producătorii agricoli din Republica Moldova. În acest sens, Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, un proiect de modificare a Concepției Sistemului informațional „Registrul solurilor Republicii Moldova”, informează MOLDPRES. 

Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Executivului, proiectul prevede unele modificări tehnice care țin de datele ce urmează a fi introduse în sistemul respectiv. Producătorii agricoli și reprezentanții mediului de afaceri vor avea posibilitatea să vizualizeze și să analizeze mai rapid datele despre starea și calitatea terenurilor pentru a lua decizii corecte referitor la investițiile în agricultură sau de acordare a creditelor. Până în prezent, documentul permite obținerea informațiilor geospațiale și textuale privind profilul, bonitatea, codul și denumirea solului.

Sistemul informațional va putea fi utilizat și de autoritățile publice centrale și locale pentru a evidenția terenurile agricole degradate, care pot fi folosite pentru elaborarea măsurilor de stopare a procesului de degradare și gestionare mai eficientă a solului. 

Totodată, datele din sistem vor putea fi folosite la calcularea corectă a impozitului funciar. De asemenea, în scopul elaborării politicilor și cercetărilor în domeniu, privind sporirea calității și diminuarea proceselor de degradare a solului, se va efectua monitorizarea sistemică a parametrilor ce țin de calitatea solului.

Sistemul informațional „Registrul solurilor Republicii Moldova” poate fi accesat aici: http://soluri.ipot.md

Foto: Guvern

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!