ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost simplificată procedura de import a ajutoarelor umanitare pentru gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina 

14:02 | 07.03.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 7 mar. /MOLDPRES/. Comisia Situații Excepționale a decis, în cadrul ședinței de astăzi, să simplifice procedurile de import a ajutoarelor umanitare venite în adresa Guvernului Republicii Moldova pentru asistența refugiaților din Ucraina, informează MOLDPRES.

Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Executivului, procedura simplificată se aplică doar în cazurile în care ajutoarele sunt recepționate de către una dintre autoritățile publice centrale, în special, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Sănătății. 

Serviciul Vamal va autoriza importul acestui tip de ajutoare fără avizul prealabil al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, dar și fără aplicarea altor măsuri de politică economică.

O altă decizie a CSE vizează fluidizarea tranzitului cetățenilor străini și apatrizi. Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a fost împuternicită să organizeze curse aeriene neregulate pentru transportul refugiaților din Ucraina. 

La fel, membrii CSE au decis să faciliteze importul de medicamente de uz veterinar în perioada stării de urgență.  Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor permite intrarea în țară a medicamentelor de uz veterinar înregistrate centralizat de către Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA). Lista acestora urmează să fie coordonată în prealabil cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Foto: Guvern

img22001750

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!