ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Antalia, Lavrov a cerut practic capitularea Ucrainei

09:39 | 11.03.2022 Categorie: Interviuri, Comentarii, Evenimente

Invazia Rusiei în Ucraina și rezistența eroică a poporului ucrainean au un impact mult mai larg și depășesc substanțial perimetru celor două țări. Sunt afectate puternic cele mai mari economii ale lumii, e în curs de dezvoltare o catastrofă umanitară, zilnic mor sute de oameni pașnici.

Anume în acest context, lumea s-a bucurat atunci când, la propunerea Turciei, reprezentanții Rusiei și Ucrainei au dat consimțământul să se întâlnească în Antalia. Întâlnirea șefilor diplomației ruse și ucrainene, Serghei Lavrov și Dmitro Kuleba, a avut loc joi, 10 martie, după câteva runde de negocieri neconcludente desfășurate în Belarus. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a anunțat după tratativele care au ținut în jur de o oră și jumătate că partea rusească n-a susținut inițiativele de pace ale Kievului.

Kuleba a declarat din start că Ucraina „a venit aici cu un scop umanitar, pentru a pleca de la întâlnire cu o decizie de a organiza un coridor umanitar către și dinspre Mariupol. Cea mai tragică situație este acum în orașul Mariupol, care a fost bombardat, lovit de artilerie”.

Ministrul de externe ucrainean a declarat că nu s-a ajuns la un acord cu Lavrov. „În acest moment, Rusia nu este în măsură să accepte o încetare a focului. Ei vor o capitulare din partea Ucrainei. Nu o vor obține. Ucraina este puternică, Ucraina luptă”.

Au existat și unele momente pozitive, cei drept foarte fragile. Cele două părți au convenit să continue eforturile pentru a căuta o soluție la problemele umanitare de pe teren din Ucraina. „Sunt pregătit să continui acest angajament cu scopul de a pune capăt războiului din Ucraina, de a opri suferința civililor ucraineni și de a ne elibera teritoriile de sub ocupația rusă”, a spus șeful diplomației ucrainene.

Serghei Lavrov, într-o manieră foarte dură, a menționat într-o conferință de presă organizată după întrevedere, că el i-a reamintit lui Kuleba că Rusia și-a prezentat propunerile pentru încetarea focului. Și mai tranșant a fost Lavrov atunci când a afirmat că Rusia este pregătită să discute despre garanții de securitate pentru Ucraina și că Rusia va ieși din criză cu o viziune împrospătată asupra lumii și fără iluzii în ceea ce privește Occidentul.

Cireașa de pe tort a fost afirmația ministrului rus de externe despre faptul că Rusia nu are de gând să invadeze alte țări și că, de fapt, nu a invadat nici Ucraina. Diplomatul rus a vorbit și despre spitalul pediatric din Mariupol, bombardat de forțele ruse, spunând că acesta era o bază a naționaliștilor ucraineni.

Reprezentantul Moscovei a criticat livrările de arme către Ucraina, pe care le consideră periculoase, însă n-a pomenit nimic despre folosirea teritoriului Belarusului pentru a lansa rachete împotriva Ucrainei.

Comportamentul ambilor miniștri de externe la conferința de presă a fost analizat de către experți-psihologi. Ei au menționat că Lavrov pe tot parcursul conferinței a evitat să privească în ochi jurnaliștii și permanent și stângaci își găsea total inoportun ceva de lucru pentru mâinile sale. Ba se juca cu hârtiile, ba cu firul de la căști. El avea un mare disconfort din cauza că era nevoit să mintă evident. Kuleba însă a privit pe tot parcursul conferinței jurnaliștii în ochi și a răspuns sincer la toate întrebările. Competiția comunicării a fost câștigată cu brio de reprezentantul Ucrainei.

În final, este foarte dificil de prognozat care sunt perspective următoarelor negocieri. Analiștii se înclină să creadă că toate depind de ceea ce e în capul lui Putin. Dacă Rusia este angajată într-un război total, până la presupusa capitulare a Ucrainei, atunci asemenea negocieri nici măcar nu-și au rostul.

img22001858

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!