ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cercetătorul Constantin Ivanov a editat o carte de critică literară la Iași

07:02 | 17.03.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 mar. /MOLDPRES/. O monografie despre problema răului și modul de prezentări în creații literare, intitulată „Răul. Interpretări literare”, de Constantin Ivanov, cercetător științific la Institutul de Filologie Română „B. P. Hasdeu”, a apărut la Iași, România, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Constantin Ivanov a menționat că volumul are 272 de pagini, a apărut într-un tiraj de 500 de exemplare și cuprinde studii despre reprezentări și manifestări ale răului în creații literare românești. ”Lucrarea este susținută financiar de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și a fost realizată în cadrul proiectului de cercetare „Contexte socio-culturale autohtone și interconexiuni europene în creația populară și literară cultă din Basarabia (sec. XIX până în prezent)”, finanțat de Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare a Republicii Moldova. Monografia a fost recomandată pentru tipar de către Consiliul științific al Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” al Ministerului Educației și Cercetării”, a precizat autorul.

Criticul literar Andrei Țurcanu consideră că modul de abordare a răului de către Constantin Ivanov este exemplul fericit al unei cercetări tematice, care transcende studiul sursologic și investigația pur literară într-o hermeneutică superioară integratoare. ”Astfel, dincolo de materia opacă a textului folcloric sau literar se descoperă, insolit, abisalul psihologic, paradigma antropologică, valențele sacrului ori, cu expresia lui Gilbert Durand, „semantismul arhetipal”. Este în acest demers, cu generoase potențialități, o pledoarie pentru o critică a profunzimilor, care refuză lejeritatea impresionismului de circumstanță, precum și rigiditatea discursului abstract-raționalist”, a remarcat Andrei Țurcanu.

Potrivit profesorului universitar Corin Braga, prorector la Universitatea  ”Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, într-o lume tot mai complexă și multipolarizată, mai greu de stăpânit și de înțeles, mitologia, legendele, basmele, literatura sunt un instrument foarte eficace de a pătrunde la nivelul profund al reprezentărilor colective, al schemelor arhetipale ale naturii umane. ”Imaginarul răului, așa cum constelează acesta în creațiile literare sau artistice, este o temă care depășește cu mult domeniul cercetărilor aplicate și deschide o fereastră către probleme care vizează întreaga noastră societate. Stăpânind instrumentele de analiză ale istoriei religiei, morfologiei basmului, literaturii comparate și cercetării imaginarului, cartea lui Constantin Ivanov capătă o relevanță neașteptată pentru istoria mentalităților”, a constatat Corin Braga.

Constantin Ivanov s-a născut pe 16 octombrie 1986, în orașul Glodeni. Este cercetător la Institutul de Filologie Română „B.P. Hasdeu” (R. Moldova) și membru al Centrului de cercetare a imaginarului „Phantasma” de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Licențiat în științe umanistice (română-greacă) la Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova (2010), a urmat un masterat în domeniul literaturii comparate și antropologiei culturale la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, iar în 2021 și-a susținut lucrarea de doctorat în filologie „Expresia răului în literatura română (Ion Creangă, Mircea Eliade, Vasile Vasilache, Savatie Baștovoi etc.)”.

img22002005

img22002005

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!