ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful diplomației moldovenești a discutat cu omologii din șase țări

08:00 | 22.03.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. În marja Consiliului pentru afaceri externe al Uniunii Europene, vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu a discutat, la Bruxelles, cooperarea bilaterală cu miniștrii de Externe ai României, Franței, Germaniei, Lituaniei, Croației și Suediei, informează MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.

Împreună cu omologul român Bogdan Aurescu, ministrul Nicu Popescu a vorbit despre securitatea energetică și identificarea surselor de energie alternative. 

„Cu sprijinul autorităților de la București, Moldova va construi un depozit de gaze naturale pe teritoriul României”, a punctat oficialul moldovean. 

Totodată, șeful diplomației Republicii Moldova a mulțumit miniștrilor Annalena Baerbock, Jean-Yves Le Drian și Bogdan Aurescu pentru solidaritate și sprijinul în organizarea conferinței „Moldova Support Platform”, care se va desfășura pe 5 aprilie, la Berlin. Acest eveniment internațional are ca scop mobilizarea unui ajutor mai mare pentru țara noastră și pentru eforturile exemplare de gestionare a crizei umanitare generate de războiul din Ucraina.

În cadrul întrevederii bilaterale cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Lituania Gabrielius Landsbergis, interlocutorii au abordat subiecte ce țin de situația regională de securitate, ambele țări susținând ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. 

„I-am mulțumit omologului meu pentru ajutorul financiar de 750 mii euro acordat în acest context Guvernului Republicii Moldova pentru gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina și, de asemenea, pentru relocarea a 2 000 refugiați în Republica Lituania”, a adăugat vicepremierul Nicu Popescu. 

De asemenea, ministrul de externe de la Chișinău a salutat susținerea aspirațiilor europene ale țării noastre în cadrul convorbirii cu ministrul Afacerilor Externe și Europene al Croației, Gordan Grlić Radman și ministra Afacerilor Externe a Suediei Ann Linde. 

„Am reiterat tuturor colegilor mei din Uniunea Europeană că guvernul de la Chișinău este angajat plenar în ceea ce privește procesul de reformă și modernizare a țării pe drumul nostru european. Locul țării noastre este în Uniunea Europeană, vom fi membrii aceleiași familii datorită determinării noastre dar și prietenilor care mereu ne ajută”, a conchis ministrul Nicu Popescu.

Foto: MAEIE

img22002153

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!