ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 6000 de hectare de vegetație au fost distruse de incendii în ultimele 24 de ore

14:04 | 25.03.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 25 mar. /MOLDPRES/. Pe parcursul zilei de ieri, incendiile de vegetație au mistuit 6055 hectare de teren, iar de la începutul anului au fost distruse 17127 hectare, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență /IGSU/, în ultimele 24 de ore, angajații instituției au lichidat 341 de focare de ardere în mai multe localități din țară. Incendiile au mistuit un hectar de teren al Râșcani. În urma arderii au fost afectate și cinci construcții auxiliare din trei gospodării și parțial alte două construcții auxiliare, inclusiv 80% din acoperișul unei case părăsite.

În raionul Ungheni, satul Petrești, angajații IGSU au luptat ore în șir cu flăcările care au cuprins un teren cu suprafața de 350 de hectare, iar în raionul Criuleni focul a compromis 150 ha de iarba uscată în localitatea Paşcani. Totodată, de intervenția pompierilor a fost nevoie în raionul Căușeni, localitatea Tocuz. Aici, focul a nimicit 140 ha de iarbă uscată, iar în raionul Ialoveni pompierii au stins 100 ha de vegetație în preajma satului Molești.

IGSU atenționează repetat populația despre riscul nerespectării regulilor antiincendiare în condiții de umiditate redusă și vânt. Focarele de ardere se pot extinde cu repeziciune și se pot transforma în incendii de proporții, afectând spații forestiere, terenuri agricole, precum și sectorul locativ.

În contextul prevenirii incendiilor, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că va solicita Parlamentului să introducă, în regim de urgență, sancțiuni mult mai dure pentru  provocarea incendiilor de vegetație, inclusiv privarea de ajutor de stat a agenților economici care se fac vinovați de aceste dezastre.

„Moldova se sufocă în fum, iar această practică de-a dreptul criminală poluează mediul, produce pagube materiale și face victime. Toate aceste incendii, care distrug sute de hectare de terenuri și de pădure, și care amenință mai multe localități, au fost provocate de oameni. Solicit Parlamentului să introducă în regim de urgență sancțiuni mult mai dure pentru acest gen de infracțiuni”, menționează șefa statului într-un mesaj.

Foto: Președinție

img22002285

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!