ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Putin și Lukașenko se întâlnesc în Extremul Orient rus

09:57 | 12.04.2022 Categorie: Externe

Moscova, 12 apr. /MOLDPRES/. Situația din Ucraina și sancțiunile occidentale vor fi  pe agenda întâlnirii de astăzi a preşedintelui rus Vladimir Putin cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Președintele Belarusului a sosit marţi la primele ore în regiunea Amur, din Extremul Orient rus, unde va discuta cu Putin la cosmodromul Vostocinîi, conform agenţiei de presă Belta.

Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina într-o agresiune lansată atât de pe teritoriul rus, cât şi de pe cel belarus, în ceea ce Moscova a numit o ''misiune militară specială'' pentru demilitarizarea şi „denazificarea” ţării vecine.

Ucraina şi guvernele occidentale consideră acest lucru un pretext fals pentru o invazie, soldată deja cu mii de morţi şi milioane de persoane refugiate sau strămutate.

Șeful statului Belarus a insistat că ţara sa trebuie să fie implicată în negocierile pentru soluţionarea conflictului din Ucraina, afirmând de asemenea că Belarusul a fost etichetat în mod incorect drept ''complice al agresorului''.

Încercările stângace a Minskului de a camufla participarea la agresiune n-au dus în eroare Uniunea Europeană, SUA şi alte ţări sau organizaţii care au inclus Belarusul în sancţiunile impuse Moscovei.

În Rusia, Ziua Cosmonauticii este sărbătorită pe 12 aprilie și celebrează pe primul om ajuns în spaţiu (în anul 1961), cosmonautul sovietic Iuri Gagarin.

Foto: theconversation.com

img22002764

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!