ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Andrei Negură și-a vernisat lucrările la Teatrul Național ”Eugene Ionesco”

14:53 | 29.04.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 apr. /MOLDPRES/. La Teatrul Național ”Eugene Ionesco” a fost vernisată recent o expoziție personală de pictură cu genericul ”Revelații în culoare” a artistului plastic Andrei Negură, Maestru în Artă, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Andrei Negură a menționat că evenimentul a avut loc în cadrul Nocturnelor Teatrului Național ”Eugene Ionesco”. ”Expoziția cuprinde 54 de lucrări. Sunt creații abstracte din patru cicluri de lucrări, realizate în ultimele opt luni: ”Revelații”, ”Pergamente”, ”Miniaturi” și ”Simfonii”. Le-am unit cu titlul ”Revelații în culoare”, deoarece aceste lucrări sunt niște deschideri în creația mea ca tehnică și ca mesaj”, a precizat Andrei Negură.

În context, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, a afirmat că Andrei Negură este un artist serios, cu un discurs clar, coerent, cu o scriitură foarte bine personalizată și care are o anumită amprentă a preocupărilor sale anterioare – tapiseria. ”Expoziția prezintă o serie de lucrări noi, dar într-un concept, care îl identifică pe Andrei Negură ca artist. Este o expoziție bine gândită și foarte bine articulată estetic”, a subliniat Tudor Zbârnea.

Andrei Negură s-a născut la 16 august 1956 în satul Echimăuți, raionul Rezina. În 1975 a absolvit Colegiul de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală” din Chişinău, în 1980 - Academia de Textile ”A. N. Kosîghin”,  din Moscova și în 1985 - Academia de Arte Decorative din Budapesta, Ungaria. A fost profesor la Școala de arte plastice pentru copii din Rezina, etnograf la Asociația de meșteșuguri populare ”Artizana” din Chișinău,  fondatorul și șeful Catedrei de arte textile a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, iar în 1992-1993 - președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova.

A avut expoziții în R. Moldova, Belgia, Franța, Italia, România, Spania și în alte țări. În 1999 a fost distins cu Medalia de Argint la Salon du Plnnovation Eureka, Bruxelles, Belgia, în 2000 - cu Marea Medalie de Aur Salon d’Arts Contemporains, Marseille, Franţa, în 2001 - cu  Marele premiu Placheta de Aur al Salonului de Artă Contemporană, Cannes, Franţa, în 2002 - cu Medalia de Aur Salon d’Arts Contemporains, Cannes, în 2004 - cu Medalia de aur Meritul şi devotamentul pentru contribuţia adusă artelor plastice universale, Franţa și în 2021 - cu Marele Premiu la expoziția-concurs consacrată Zilei Naționale a Culturii și în 2022 – cu titlul onorific ”Maestru în Artă”. Are lucrări în colecții publice și private din țară și de peste hotare.

Expoziția va fi deschisă până la 28 mai.

img22003277

img22003277

img22003277

img22003277

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!