ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău a fost deschis Orășelul European

15:57 | 14.05.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 14 mai. /MOLDPRES/. În piața Marii Adunări Naționale din centrul capitalei a fost inaugurat astăzi Orășelul European. Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, împreună cu Ambasadele statelor membre ale UE, marchează Ziua Europei 2022 printr-o serie de evenimente culturale și educative în mai multe regiuni din țară, informează MOLDPRES

Sub genericul "Solidaritate pentru pace”, activitățile planificate pe parcursul lunii mai vor evidenția cultura și valorile Uniunii Europene, precum și asistența oferită de UE și statele sale membre, în spiritul Echipei Europa, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

Orășelul European a fost lansat printr-o conferință de presă, susținută de Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, împreună cu Ambasadorii statelor europene. Jānis Mažeiks a menționat că Ziua Europei este marcată în acest an într-un context care ne-a întristat și tulburat profund.

”În Ucraina, un război crud și nejustificat ucide oameni nevinovați. Localități întregi sunt distruse de ferocitatea forțelor militare ruse. Astăzi, mai mult ca oricând, valorile care stau la baza creării și activității Uniunii Europene - unitatea, solidaritatea, pacea, statul de drept și respectarea drepturilor omului, în special a dreptului fundamental la viață - devin indispensabile. Războiul din țara vecină aduce pentru noi toți datoria personală de a proteja pacea. Astfel, doresc să vă invit să primiți pacea în casele dumneavoastră: solidaritatea pentru pace este principalul mesaj pe care dorim să-l transmitem în cadrul activităților planificate cu ocazia Zilei Europei", a subliniat Ambasadorul UE.

În context, Lorenzo Tomassoni, Ambasadorul Italiei la Chișinău, a menționat că sоlidaritatea și unitatea sunt printre valorile noastre principale și ne angajăm să le demonstrăm ori de câte ori este nevoie. ”Salutăm decizia Republicii Moldova de a aplica pentru aderarea la UE și de a-și consolida parcursul european", a mai spus diplomatul italian.

Conferința de presă a fost urmată de un spectacol susținut de Orchestra-Model și corul de camera „Credo" al Inspectoratului General de Carabinieri al Ministerului Afacerilor Interne. Evenimentele de astăzi în capitală vor culmina cu un concert susținut de Ana Cernicova, Amelia Guzun, Pașa Parfeni, Constantin Moscovici și oaspetele special - Беz Обмежень (Ucraina), acompaniați de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, dirijată de Mihail Agafița.

Mai multe evenimente pentru a marca Ziua Europei 2022 vor fi organizate la Edineț, Soroca, Ștefan Vodă, Ungheni, Bălți etc. în colaborare cu Banca Europeană de Investiții, autoritățile locale și rețeaua de Eurocluburi și Centre de Informare Europeană din întreaga țară.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!