ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O carte despre protocolul de stat și interstatal a apărut la Chișinău

11:39 | 18.05.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. Un volum intitulat ”Protocolul de stat și interstatal – istorie și actualitate”, semnat de doctorul în politologie Oreste Tărîță, conferențiar universitar, expert în protocol, ceremonial și etichetă, a apărut zilele acestea la o editură din capitală, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, autorul a menționat că lucrarea conține 424 de pagini, a apărut într-un tiraj de 1000 de exemplare și este destinată demnitarilor oficiali de toate rangurile, serviciilor de protocol, direcțiilor relații externe din structurile administrației publice centrale și locale, altor instituții, întreprinderi și asociații, iar grație multitudinii de norme, uzanțe și tradiții, este utilă cercetătorilor, profesorilor, studenților, cititorilor, oamenilor de afaceri ș.a.

”Am scris această carte în speranța că oficialii țării și funcționarii serviciilor de protocol din instituțiile de stat ale Republicii Moldova, îndrăgostiți de captivantele valori pe care le comportă în sine protocolul, ceremonialul și eticheta, vor contribui zi de zi, prin munca lor, la îmbunătățirea substanțială a imaginii țării și la consolidarea relațiilor de cooperare cu statele lumii”, a declarat astăzi pentru MOLDPRES Oreste Tărîță.

În prefața cărții, profesorul universitar Alexandru Arseni, fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, constată că autorul Oreste Tărîță este un veritabil cunoscător al protocolului, ceremonialului și etichetei oficiale. ”A dobândit o experiența bogată în timpul exercitării funcției de șef al Serviciului Protocol de Stat și șef-adjunct al Secției Relații Externe a Parlamentului Republicii Moldova (1993-1996), publicând primul ghid de protocol pentru instituțiile de vârf ale statului (1996), care a constituit un reper real la acest capitol în perioada incipientă de consolidare a statalității țării și afirmării ei pe plan internațional. În 1997 absolvă cursul de protocol și ceremonial al Universității din Oviedo (Spania), ținut de diplomați cu experiență, descendenți ai nobilimii spaniole și de cei mai profunzi cunoscători ai acestui domeniu din alte țări. În 2003 susține la Academia de Științe a Moldovei teza de doctor ”Protocolul-instrument de reprezentare în viața politică - istorie și actualitate”, a subliniat Alexandru Arseni.

Oreste Tărîță a mai editat lucrările ”Protocol Ceremonial Etichetă” (Chișinău, 2006), ”Tratat de protocol civilizat” (Chișinău, 2007) și ”Bunele Maniere sau Cartea Virtuților pentru copii, adolescenți, părinți și profesori” (Chișinău, 2017). Din 2004 până în 2017 a exercitat funcția de șef al Catedrei Științe Politice și Relații Internaționale, ulterior fiind șef al Direcției Relații Internaționale a Academiei de Administrare Publică a Guvernului Republicii Moldova. Actualmente este doctor, conferențiar universitar la Departamentul Relații Internaționale al Universității de Stat din Moldova.

img22003691

img22003691

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!