ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Uleiul a fost introdus în lista produselor social importante

15:24 | 18.05.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. Uleiul de floarea-soarelui a fost inclus în lista produselor de primă necesitate. Astfel, suma adaosului comercial la ulei va fi limitată, iar creșterea prețurilor va fi diminuată, potrivit prim-ministrului Natalia Gavriliţa, care a susţinut o conferinţă de presă după şedinţa de astăzi a Guvernului, transmite MOLDPRES.

„Uleiul de floarea soarelui dezodorizat va fi inclus în lista produselor social importante, lucru care ar putea duce la micșorarea prețului. O decizie în acest sens a fost adoptată de către Comisia Situații Excepționale (CSE)”, a anunțat Natalia Gavrilița.

„Cei din rețelele de comercializare dau vina pe producător, iar producătorul dă vina pe cei din rețelele de comercializare. Până se clarifică lucrurile, în cadrul ședinței Comisiei am decis includerea uleiului dezodorizat în lista produselor social importante. Acesta va avea adaos comercial limitat. La alte produse, unde acest adaos a fost limitat, s-a observat o diminuare a preţurilor”, a explicat premierul.

La 25 februarie, membrii CSE au decis extinderea listei produselor de primă necesitate pentru care este limitat adaosul comercial, măsura fiind necesară pentru a ține sub control creșterea prețurilor. Lista existentă anterior a fost completată cu alte produse, inclusiv carne de porc pe os, carne de pasăre, pește congelat, zahăr din sfeclă, paste, ouă, cartofi, ceapă, varză albă, morcov și sfeclă roșie în stare proaspătă.

Decizia CSE interzice comercianților impunerea/solicitarea furnizorului oricăror plăți sau reduceri comerciale de la prețul de vânzare (discount, rabat, bonus, retrobonus), atât la etapa negocierii, valabilității sau încetării contractului, cât și în contextul reușitei vânzărilor (volumul, cantitatea, lipsa retururilor sau lichidării).

Prin această măsură, produsele social importante se vor comercializa cu un adaos comercial ce nu depăşeşte 20%, iar pentru pâine şi colaci, adaosul comercial nu va depăşi 10%. 

img22003715

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!