ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova a făcut în premieră schimb de organe cu România

19:59 | 30.05.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 30 mai. /MOLDPRES/. În Republica Moldova, pentru prima dată, a fost transplantat un organ prelevat din România. Doi rinichi prelevați de la un pacient din Republica Moldova au ajuns la pacienți din țara vecină, comunică MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Sănătății, o femeie din Republica Moldova, în stare extrem de gravă, diagnosticată cu ciroză hepatică în fază terminală, a beneficiat de un transplant de ficat de la un donator din România. Este pentru prima dată când în Republica Moldova este transplantat un organ prelevat în România. Aducerea în țară a grefei a fost posibilă datorită unui acord în domeniul donării și transplantului de organe, semnat de reprezentanții agențiilor de transplant din cele două țări.

Ficatul a fost adus în Republica Moldova de Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) din România, iar ulterior a fost transportat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, unde la scurt timp a fost transplantat unei paciente. Intervenția chirurgicală a decurs cu succes, iar pacienta se simte bine.

În același timp, țara noastră a trimis în premieră în România doi rinichi, deoarece în Moldova nu au fost identificate persoane compatibile. Rinichii au fost prelevați de la un bărbat în vârstă de 41 de ani, aflat în moarte cerebrală. Organele au fost transplantate de medicii de la Centrul Regional de Transplant Renal din cadrul Spitalului Clinic „Dr. C.I Parhon”, Iași.

Foto: MS

img22004055

img22004055

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!