ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autorităţile şi fermierii au discutat soluţii pentru prevenirea pestei porcine africane

12:28 | 14.06.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 14 iun. /MOLDPRES/. Autoritățile naționale au organizat ieri o ședință comună cu crescătorii de porcine pentru a discuta despre măsurile de biosecuritate pentru animalele pe care le dețin. Scopul întrunirii a constat în identificarea soluţiilor eficiente pentru prevenirea și combaterea răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul țării noastre, transmite MOLDPRES.

„Fiecare fermier este obligat să asigure sănătatea animalelor prin implementarea măsurilor necesare pentru prevenirea maladiei. Acest lucru este necesar îndeosebi în campania de recoltare a furajelor, când riscul de răspândire a virusului este considerabil prin intermediul mistreților și al altor animale purtătoare de virus”, potrivit Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA).

Totodată, în cazul în care un porc dă semne că este bolnav de pestă porcină africană, se va anunţa imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, medicul veterinar oficial, Direcția teritorială  pentru siguranța alimentelor sau primarul satului. Animalele bolnave vor fi izolate urgent.  

De asemenea, s-a menționat necesitatea coordonării eforturilor cu structurile abilitate pentru a combate maladia.

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, ultimele focare de pestă porcină înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova au fost în perioada 21-27 mai, în orașul Edineț și în raionul Dubăsari.

Foto: MAIA

img22004450

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!