ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE alocă 40 milioane de euro pentru consolidarea capacității forțelor armate

07:37 | 01.07.2022 Categorie: Externe

Bruxelles, 1 iul. /MOLDPRES/. În scopul întăririi capacităţilor forţelor armate ale Republicii Moldova în domeniul comunicaţiilor şi al luptei împotriva atacurilor cibernetice, Uniunea Europeană (UE) a anunţat joi acordarea unei finanţări de 40 de milioane de euro pentru Republica Moldova, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Banii provin din Facilitatea Europeană pentru Pace, un fond administrat de statele membre în afara bugetului european, arată într-un comunicat Consiliul European, instanţa statelor membre ale UE.

Finanțarea nu presupune armament, precizează comunicatul.

Acțiunea va permite furnizarea de echipamente, bunuri şi servicii pentru a întări capacităţile logistice şi mobilitatea unor unităţi ale forţelor armate ale Republicii Moldova. De asemenea, ea le va ajuta să lupte împotriva atacurilor cibernetice şi să-şi consolideze capacităţile de recunoaştere aeriene fără pilot şi de comunicaţii tactice.

Chișinăul a beneficiat deja de o finanţare de şapte milioane de euro din partea Facilităţii Europene pentru Pace în decembrie 2021, pentru serviciul său de sănătate militară şi pentru un batalion de geniu.

În martie a fost înființată Facilitatea Europeană pentru Pace. Dotată cu un buget de 5,7 miliarde de euro pentru şapte ani, ea îi permite UE să finanţeze acţiuni menite să consolideze capacităţile unor ţări terţe şi organizaţii regionale şi internaţionale în domeniul militar şi al apărării.

Recent, UE a deblocat 2 miliarde de euro în patru tranşe pentru a finanţa furnizarea de arme pentru Ucraina.

Foto: euractiv.com

img22004909

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!