ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Gheorghe Calamanciuc s-a stins din viață

07:45 | 17.07.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 iul. /MOLDPRES/. Poetul, prozatorul și dramaturgul Gheorghe Calamanciuc, laureat al mai multor premii literare, fost profesor la Universitatea de Stat ”Alecu Russo” din Bălți, s-a stins ieri din viață, la vârsta de 77 de ani, informează MOLDPRES.

Anunțul a fost făcut public de către jurnalista de la Radio Moldova, Alina Chiriac-Ivașcu. Modest, discret, cu o minte sclipitoare și un talent uriaș, scriitorul, publicistul, poetul, dramaturgul, ziaristul, prozatorul Gheorghe Calamanciuc ne-a lăsat în această dimineață într-o mare întristare... Și-a luat penița de aur și s-a dus în ceruri să-i răsfețe pe îngeri cu scrierile sale. A luat cu sine și cele 40 de poeme inserate într-un CD, intitulat *Madrigal de duminică*, o frumusețe de audiobook la care am trudit frumos, împreună cu regizoarea Elena Vieru, CD care a văzut lumina chiar zilele acestea, în orașul Sfântu Gheorghe, România, și pe care scriitorul Gheorghe Calamanciuc, din păcate, nu a apucat să-l vadă, să se bucure, să-l dăruiască iubitorilor de poezie...”, a scris pe rețelele de socializare Alina Chiriac-Ivașcu.

Potrivit academicianului Mihai Cimpoi, Gheorghe Calamanciuc s-a manifestat în toate genurile. ”A scris proză scurtă și cinci romane, romane în care noi aflăm multe lucruri despre fenomenele și realitățile de astăzi, despre oamenii de azi cu tot ce au ei bun și rău. ”A scris poezie pentru copii și pentru cei mari, pentru toate vârstele și cu formule variate, de la poezie lirică la sonet și bineînțeles, a excelat în dramaturgie. Are piese montate în întreg spațiul românesc și ceea ce este important - a făcut dramaturgie pentru copii, gen puțin explorat la noi. Este un dramaturg care s-a gândit la psihologia copilului, la felul lui de a percepe lumea și a făcut o dramaturgie bună care este montată și în școlile noastre. A fost un punct de reper în viața culturală a orașului Bălți. În mod sistematic el a promovat acolo valorile noastre”, a constatat academicianul Mihai Cimpoi.

Gheorghe Calamanciuc s-a născut pe 7 februarie 1945 în satul Mihoreni, Herţa, Ucraina. A absolvit Institutul Pedagogic „Alecu Russo” din Bălţi. A fost director de şcoală, profesor de limba română, lector la Universitatea Pedagogică de Stat „A. Russo”, redactor literar la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi. A semnat volumele de piese „Ultima noapte de mileniu cu un copil îmbătrânit”, „Ultimul urmaş al lui Ştefan”, „Teatru pentru copii”, cărţile de versuri „Toamna risipei lui Adam”, „Singur în 50 de poeme” şi „Poemele repausului”, ”Poeme de citit bătrânețea”, ”50 de sonete pentru îndrăgostiții de fantasme”,  romanele „Don Juan în derivă”, „Don Juan de mucava”, „Don Juan, proscrisul”, „Celebritatea ghinionistului” și ”Don Juan izgonitul din visuri”.

Gheorghe Calamanciuc va fi înmormântat marți, la Bălți.

img22005309

img22005309

img22005309

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!