ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Orchestra Națională de Tineret va prezenta cinci concerte, un manifest muzical împotriva războiului și violenței

11:48 | 20.07.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 iul. /MOLDPRES/. Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” (ICR) sprijină inițiativa tinerilor de la Moldovan National Youth Orchestra și a maestrului Gabriel Bebeșelea de a organiza un proiect ambițios ce reunește 110 muzicieni din România, Republica Moldova, Ucraina și UE, sub sloganul „Stand with Ukraine”. Inițiativa muzicienilor din România și R. Moldova este un manifest muzical împotriva războiului și a violenței și are drept scop susținerea tinerilor artiști refugiați din Ucraina și promovarea Anului Tineretului în Europa, informează MOLDPRES.

Potrivit ICR, în cadrul proiectului vor fi organizate 5 concerte de muzică clasică în spații publice din Republica Moldova și România ce au o încărcătură istorică și culturală deosebită: Sala cu Orgă din Chișinău, Butuceni, Digital Park din Chișinău, Cetatea Tighina și Piața Mare din Sibiu  Astfel, pe 22 iulie, la Sala cu Orgă din Chișinău va avea loc un concert simfonic dirijat de maestrul Cristian Spătaru, solist Kiril Maximov (vioară). În program: Concertul pentru vioară și orchestră de Johannes Brahms, Simfonia nr. 9 „Din lumea nouă” de Antonin Dvorak și „Dansurile românești” de Bela Bartok. Violonistul Kiril Maximov (R. Moldova/ Spania) va interpreta concertul lui Brahms la un Stradivarius din 1716 ex. Baron Oppenheim din colecția Băncii Naționale a Austriei. 

Pe 23 iulie la Open Air Butuceni va fi susținut concertul de muzică clasică sub bagheta maestrului Cristian Spătaru, solist Kiril Maximov, concert care va avea același repertoriu ca si cel de la Sala cu Orgă, iar pe 27 iulie se va desfășura un concert la Open Air Digital Park din Chișinău. Dirijor: maestrul Gabriel Bebeșelea. În program: Simfonia nr. 9 de L. W. Beethoven. Pe 30 iulie la Open Air Cetatea Tighina, va avea loc un concert dirijat de maestrul Andriano Marian. Concertul va fi din două părți: în prima va fi prezentată o selecție de muzică din filme de Oscar, iar în partea a doua vor fi interpretate piesele: Vals de Eugen Doga; Vals de Aurel Andreescu și Melodia de Myroslav Skoryk. La 1 august, la Open Air Sibiu va fi susținut un concert dirijat de maestrul Gabriel Bebeșelea. În program: Simfonia nr. 9 de L. W. Beethoven. 

img22005392

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!