ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Preţul gazelor în luna august va fi de circa 1460 de dolari pentru o mie metri cubi

14:54 | 01.08.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 1 aug. /MOLDPRES/. În luna august, Moldovagaz va plăti 1458,5 de dolari pentru fiecare mie de metri cubi de gaze naturale cumpărate de la Gazprom, față de 980 de dolari, cât s-a plătit în iulie, transmite MOLDPRES.

Anunțul a fost făcut astăzi de către directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, care  a precizat că preţul a fost calculat conform contractului semnat cu concernul rus.

Conform contractului semnat în octombrie 2021, prețul gazelor naturale cumpărate de Moldovagaz de la Gazprom se calculează diferit pe timp de iarnă și pe timp de vară.

În perioada 1 noiembrie-1 aprilie, când consumul este mare, acest preț este determinat în proporție de 70% de cotația petrolului la bursele internaționale și în proporție de 30% de cotația gazelor naturale pe piețele spot.

În perioada 1 aprilie-1 noiembrie, formula se inversează şi constituie 30% din preț ce se formează conform cotației petrolului la burse, iar 70% - conform cotației gazelor naturale.

Foto simbol

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!