ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Modificările legislative privind instituirea monopolului fiscal au fost publicate în Monitorul Oficial

13:27 | 19.08.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 19 aug. /MOLDPRES/. Modificările legislative privind instituirea mecanismului de monopol fiscal și crearea Comisiei Naționale pentru Monopol Fiscal au fost publicate astăzi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

Potrivit documentului, statutul de monopol fiscal va oferi întreprinderilor sau grupurilor de întreprinderi din Republica Moldova dreptul de a desfășura în exclusivitate o activitate economică aferentă unor bunuri sau servicii, în scopul obținerii veniturilor pentru stat. Acesta va fi atribuit doar persoanei juridice cu capital integral sau majoritar de stat.

Totodată, modificările legislative prevăd crearea Comisiei Naționale pentru Monopol Fiscal, care va constata necesitatea instituirii monopolului fiscal pentru anumite activități economice. Astfel, comisia, în baza unei analize și a consulturilor publice, va identifica întreprinderea sau grupul de întreprinderi pentru atribuirea statutului de monopol fiscal. Comisia va fi formată din cinci membri: câte un reprezentant de la Ministerul Finanțelor (președintele Comisiei), Ministerul Economiei, Consiliul Concurenței și doi reprezentanți ai societății civile din domeniul economic.

Pentru a obține statutul de monopol de stat, întreprinderea trebuie să dispună de capacități tehnice, utilaje și să aplice tehnologii performante pentru desfășurarea activității economice respective.

Tot în ediția de astăzi a Monitorului Oficial a fost publicat decretul prezidențial de promulgare a modificărilor legislative.

Sursă: monitorul.gov.md

img22006262

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!