ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Biblioteca municipală ”B. P. Hasdeu” a fost lansat un CD cu versurile regretatului poet Gheorghe Calamanciuc

07:58 | 07.09.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 sep. /MOLDPRES/. Un CD intitulat ”Madrigal de Duminică” cu versurile regretatului poet Gheorghe Calamanciuc, în lectura autorului, a fost lansat ieri la Biblioteca municipală ”B. P. Hasdeu” din capitală, relatează MOLDPRES.

CD-ul a fost realizat la Radio Moldova de către redactorul Alina Chiriac-Ivașcu și regizoarea Elena Vieru și a apărut într-un tiraj de 100 de exemplare în orașul Sfântul Gheorghe, România.

Solicitată de agenție, Alina Chiriac-Ivașcu a menționat că audiobook-ul cuprinde 40 de poezii în lectura autorului despre Bucovina sa natală, despre părinții Catinca și Ilie din Mihoreni, regiunea Cernăuți, despre foametea din 1947, despre limba română, etc. ”Versurile au fost înregistrate la Radio Moldova încă înainte de pandemie, dar CD-ul a apărut acum, după moartea autorului. Gheorghe Calamanciuc a fost profesorul mamei mele la Universitatea de Stat ”A. Russo” din Bălți și l-am cunoscut încă din clasa a șasea. I-a predat literatura pentru copii. Era un profesor erudit, care i-a transmis această dragoste față de poezie mamei mele, precum și multor discipoli de-ai săi. A fost un poet, prozator și dramaturg înzestrat”, a mai spus Alina Chiriac-Ivașcu.

Pe marginea creației lui Gheorghe Calamanciuc s-au mai pronunțat vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Ivan Pilchin, scriitoarea Margareta Curtescu, profesorul și scriitorul Ioan Răducea din Iași, scriitorul Nicolae Spătaru, Mihaela Calamanciuc, fiica regretatului scriitor (Franța) ș.a. Lansarea a făcut parte din suita evenimentelor din cadrul Proiectului „Dialog între generații”, susținut de Direcția cultură a Primăriei Chișinău. 

Potrivit academicianului Mihai Cimpoi, Gheorghe Calamanciuc s-a manifestat în toate genurile. ”A scris proză scurtă și cinci romane, romane în care noi aflăm multe lucruri despre fenomenele și realitățile de astăzi, despre oamenii de azi cu tot ce au ei bun și rău. A scris poezie pentru copii și pentru cei mari, pentru toate vârstele și cu formule variate, de la poezie lirică la sonet și bineînțeles, a excelat în dramaturgie. Are piese montate în întreg spațiul românesc și ceea ce este important - a făcut dramaturgie pentru copii, gen puțin explorat la noi. Este un dramaturg care s-a gândit la psihologia copilului, la felul lui de a percepe lumea și a făcut o dramaturgie bună care este montată și în școlile noastre. A fost un punct de reper în viața culturală a orașului Bălți. În mod sistematic el a promovat acolo valorile noastre”, a constatat academicianul Mihai Cimpoi.

Gheorghe Calamanciuc s-a născut pe 7 februarie 1945 în satul Mihoreni, Herţa, Ucraina. A absolvit Institutul Pedagogic „Alecu Russo” din Bălţi. A fost director de şcoală, profesor de limba română, lector la Universitatea Pedagogică de Stat „A. Russo”, redactor literar la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi. A semnat volumele de piese „Ultima noapte de mileniu cu un copil îmbătrânit”, „Ultimul urmaş al lui Ştefan”, „Teatru pentru copii”, cărţile de versuri „Toamna risipei lui Adam”, „Singur în 50 de poeme” şi „Poemele repausului”, ”Poeme de citit bătrânețea”, ”50 de sonete pentru îndrăgostiții de fantasme”, romanele „Don Juan în derivă”, „Don Juan de mucava”, „Don Juan, proscrisul”, „Celebritatea ghinionistului” și ”Don Juan izgonitul din visuri”. Gheorghe Calamanciuc s-a stins din viață la 16 iulie 2022 și a fost înmormântat la Bălți.

img22006660

img22006660

img22006660

img22006660

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!