Miza uriașă a lui Putin în războiul împotriva Occidentului
13:46 | 10.09.2022 Categorie: Interviuri, Comentarii, Evenimente
Chişinău, 10 sep. /MOLDPRES/. Circa trei pătrimi din cetățeni, atunci când se înrăutățește vizibil nivelul de trai, nu se obosește sau nu are capacitatea de a analiza cauzele dificultăților. Cea mai mică scădere a nivelului de trai generează o reacție negativă față de guvernare. Așa apar crizele sociale, care deseori sunt abil folosite de opoziție sau forțe dirijate din exterior pentru a răsturna guvernele.
Doi ani și jumătate de pandemie și aproape 7 luni de război în Ucraina au trezit nu numai un sentiment de solidaritate față de poporul ucrainean, victima unei invazii rusești de proporții, ci și o nemulțumire, la început firavă, apoi tot mai largă, față de consecințele economice ale pandemiei și conflagrației militare din estul Europei. În mod evident, unele partide, deseori sprijinite generos de Rusia, dar și alte forțe populiste sau dominate de sentimente revanșarde, încep să tulbure apele. Tot mai mulți cetățeni au ieșit săptămânile trecute în stradă pentru a protesta împotriva scumpirilor la resursele energetice și la produsele de larg consum.
Recent, în capitala Germaniei a avut loc un miting de protest cu participarea a peste 70 000 de oameni împotriva scăderii nivelului de trai. Acțiuni similare s-au desfășurat și în alte țări europene. Pretutindeni s-a observat prezența forțelor politice cu simpatii pro-ruse. Sondajele din ultimele săptămâni arată o ascensiune a partidelor simpatizante ale Moscovei și a celor care utilizează un discurs populist. Cel mai elocvent exemplu este situația politică din Italia, unde vor avea loc în curând alegeri parlamentare. Cercetările sociologice arată că cele mai mari șanse la victorie o are coaliția partidelor de extremă dreaptă care, eventual, îl pot aduce la putere pe prietenul lui Putin – Matteo Salvini.
Criza energetică și speculațiile Rusiei în domeniul aprovizionării cu gaze a țărilor europene pot fi în această iarnă un element destabilizator foarte puternic. Dacă mai adăugăm și «schroederizarea» tot mai evidentă a Europei, un fenomen în ascensiune, atunci UE are toate șansele să treacă prin turbulențe sociale de proporții.
În cel mai direct mod, această situație este proiectată cu exactitate și în Republica Moldova, țară candidat la aderare la UE. Lipsită total de propriile resurse energetice, cu o economie decimată de corupția cvasi-totală din ultimele decenii, Moldova depinde de ajutorul Occidentului. Evident, asistența pentru Moldova nu reprezintă un efort considerabil pentru UE, dar acest lucru nu poate dura la nesfârșit. Chișinăul e dator să promoveze reforme radicale și rapide. Pentru a ne menține pe linia de plutire și a nu fi numiți profitori ai situației din Ucraina, noi avem nevoie de rezultate palpabile, acum.
Occidentul în repetate rânduri a trecut prin dezamăgiri față de evoluțiile politice ale partenerilor ex-sovietici. Și poate veni timpul când creditul de încredere în bunele intenții să se epuizeze. Să nu uităm că toată asistența occidentală este acordată indirect din buzunarele contribuabililor din țările donatoare și responsabilitatea pentru oportunitatea ajutoarelor vine tot pe umerii politicienilor occidentali.
Republica Moldova, pe lângă criza energetică și scumpirile în lanț, mai are de achitat o poliță serioasă. Forța politică care e astăzi la guvernare a câștigat alegerile cu o promisiune fermă de a lupta cu corupția mare. Deja suntem în pragul unor rezultate spectaculoase. În scurt timp pot fi condamnați unii din marii corupți, inclusiv ex-președintele Igor Dodon. Se îngustează câmpul de manevră pentru cei implicați în devalizarea sistemului bancar, fugarii Șor și Pahotniuc, Platon. Evident că în spatele acestor nume stau forțe politice și camarazii de hoții autohtoni. Și Moscova se va bucura nespus de orice destabilizare în Moldova, activând piesele sale grele Tiraspolul și Comratul. Dacă mai plusăm și egoismul partidelor perdante de dreapta și iluzia lor că pot reveni la putere prin anticipate, atunci într-adevăr vom avea o iarnă foarte fierbinte din punct de vedere politic.
Guvernarea are toate instrumentele pentru a anticipa, contracara și amortiza cele mai dificile atacuri. O mai bună comunicare cu cetățenii, dialogul și conlucrarea cu opoziția care are demers politic compatibil cu cel al guvernării, eliminarea locurilor slabe din arcul guvernamental, cooptarea, inclusiv extra-partinică, a oamenilor talentați și alte acțiuni pot lărgi baza de sprijin pentru actuala putere. E nevoie să terminăm să ne bazăm doar pe democrația reprezentativă, adică să fluturăm la nesfârșit cu mandatul primit ceva timp în urmă. Al doilea palier politic, nu mai puțin important decât primul, este democrația participativă. Cetățenii, prin diverse forme, trebuie să participe indirect la adoptarea deciziilor majore. Aici e vorba de conlucrare cu opoziția extra-parlamentară, societatea civilă, de discuții publice largi pe teme sensibile pentru societate, de comunicarea permanentă și profesionistă a demnitarilor și funcționarilor cu cetățenii.
Când cetățenii participă la dezbateri, când au și ei un cuvânt de spus, în mod obiectiv ei devin și responsabili de implementarea temelor dezbătute. O eventuală prăpastie dintre guvernare și cetățeni înseamnă cu certitudine un pericol de moarte politică. Iar în condițiile unei crize profunde provocate de pandemie și războiul din Ucraina, deschiderea puterii către societate trebuie să fie una puternică, sinceră și deplină.