ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova au fost inaugurate Zilele Europene ale Patrimoniului

17:41 | 13.09.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 sep. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a avut loc astăzi ceremonia de inaugurare a Zilelor Europene ale Patrimoniului, care se vor desfășura în perioada 13-25 septembrie în întreaga țară, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul instituției, Petru Vicol a menționat că ținând cont de programul divers al Zilelor Europene ale Patrimoniului, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală dă start evenimentelor,  prin redeschiderea Sălii nr. 2 „Natura”, după lucrări de reparații și renovare. Reparația sălii a fost posibilă după darea în exploatare a acoperișului muzeului. Astfel, sala a fost salvată de igrasie, a fost vopsit tavanul, pereții și reinstalat un nou sistem de iluminare. În același context au fost curățate suporturile expoziționale, iar exponatele supuse restaurării taxidermice. 

Potrivit sursei citate, patrimoniul natural al Republicii Moldova, reprezentat în Sala nr. 2 în patru compartimente: Înălțimile Nistrului, Codrii, Bălțile și Stepa, necesită o deosebită protecție și o atitudine mai grijulie atât din partea autorităților centrale și locale, cât și a fiecărui cetățean în parte. Defrișarea zonelor împădurite, poluarea apelor și a solului, creează pericolul dispariției speciilor florei și faunei. Atât muzeele, universitățile, cât și alte instituții responsabile de ecologie și turism reprezintă un garant al educației pentru patrimoniu și își propun drept scop nu doar protejarea, dar și reeducarea populației în spiritul protejării naturii, transmiterea lui generațiilor viitoare, drept cel mai necesar și durabil patrimoniu.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a subliniat că zilele acestea vor avea loc evenimente dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului în toate instituțiile muzeale din țară. Oficialul a subliniat că patrimoniul cultural național trebuie păstrat cu sfințenie.

În continuare aici a avut loc un program artistic prezentat de tineri interpreți ai Centrului Educației Estetice „Lăstărel”.

Zilele Europene ale Patrimoniului reprezintă o inițiativă a Consiliului Europei începând cu anul 1985, prima ediție desfășurându-se în Franța. Din 1999 și Uniunea Europeană s-a implicat în celebrarea acestora, iar sloganul permanent a devenit ”Europa, un patrimoniu comun”. Din 2002 și Republica Moldova marchează Zilele Europene ale Patrimoniului, oferind participanților ocazia să descopere varietatea și frumusețea patrimoniului cultural și natural puțin cunoscut publicului larg. În anul curent Consiliul Europei a ales tema ”Patrimoniul durabil (Sustainable heritage)”. 

img22006869

img22006869

img22006869

img22006869

img22006869

img22006869

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!