ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Activitățile nucleare sau radiologice vor fi reglementate prin lege

16:56 | 22.09.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 22 sep. /MOLDPRES/. Activitățile nucleare sau radiologice, care produc expuneri la radiații ionizate a personalului și populației, vor fi reglementate prin lege. Proiectul de lege cu privire la cerințele de bază în securitatea radiologică a fost aprobat astăzi în primă lectură cu votul a 80 de deputați, comunică MOLDPRES. 

Proiectul de lege cu privire la cerințele de bază în securitatea radiologică va contribui la reducerea expunerilor, diminuarea riscului de contaminare radioactivă a mediului, dar și la sporirea transparenței în procesul decizional conex reglementării securității radiologice.

Potrivit autorilor, adoptarea acestui proiect de lege este necesară, întrucât, până în prezent, în Republica Moldova nu este niciun act normativ în vigoare, care ar prevedea cerințe generale și specifice privind asigurarea securității și protecției radiologice în condițiile impactului surselor de radiații ionizate utilizate în industrie, cercetări, securitatea statului, știință, incidente ori accidente radiologice, sau cele de proveniență naturală.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!