ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Spania şi Portugalia au integrat Ucraina în candidatura lor pentru Cupa Mondială din 2030

14:54 | 07.10.2022 Categorie: Sport

Chişinău, 7 oct. /MOLDPRES/. Spania şi Portugalia au integrat miercuri Ucraina în candidatura lor comună la organizarea Cupei Mondiale de fotbal din 2030, oferind un front european cu puternică tentă politică şi pledând pentru "speranţă" în plin război pe teritoriul ucrainean, informează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

"Acum nu mai este candidatura iberică", oficializată în iunie 2021, ci "este candidatura europeană", a declarat preşedintele Federaţiei spaniole de fotbal (RFEF), Luis Rubiales, în cursul unei conferinţe de presă alături de omologii săi portughez şi ucrainean.

Cu ocazia centenarului Mondialului sportului rege, lansat în Uruguay în 1930, cele trei ţări intenţionează să "simbolizeze unitatea Europei", cu sprijinul UEFA, care a găzduit această întâlnire cu mass-media, a subliniat la rândul său Andrei Pavlenko, preşedintele Federaţiei ucrainene.

Această posibilă co-organizare de către trei ţări nelimitrofe ridică numeroase întrebări practice, de la pregătirea infrastructurilor la deplasările jucătorilor, presei şi suporterilor, situaţie experimentată deja în vara lui 2021, cu ocazia desfăşurării EURO 2020 în unsprezece oraşe de pe întregul continent.

Dar, în timp ce Ucraina se află în plin război după invazia rusă din februarie, nu este încă momentul pentru detalii, ci pentru a paria pe "puterea transformatoare a fotbalului în societate", a pledat Rubiales.

"Sediul instituţional este la Madrid, sediul administrativ la Lisabona. Acum, delegaţia Ucrainei ni se va alătura. În următoarele luni, vom începe munca de teren", a precizat şeful fotbalului spaniol.

Federaţiile din Spania şi Portugalia, susţinute de guvernele lor, au mizat până acum pe tradiţionala rotaţie continentală a turneului, pentru a obţine organizarea turneului final din 2030, după ediţia 2022 din Qatar şi cea din 2026 care va fi găzduită în comun de Statele Unite, Canada şi Mexic.

În faţa candidaturii iberice şi înaintea unei decizii a FIFA aşteptată în 2024, Uruguay, Argentina, Chile şi Paraguay reprezintă însă o opoziţie puternică, cu perspectiva de a readuce Cupa Mondială în America de Sud, locul în care a luat naştere, în urmă cu un secol şi în care oamenii vibrează pentru fotbal mai mult decât pentru orice alt sport.

O a treia candidatură, cu şanse mai mult ipotetice, şi-ar putea face intrarea în cursa pentru CM 2030, după ce Egiptul a anunţat, pe 9 septembrie, că va purta consultări în acest sens cu Arabia Saudită şi Grecia.

Dar, între timp, duelul între cele două candidaturi oficiale capătă acum o nouă dimensiune, mai ales într-o lume a sportului care a reacţionat la conflictul din Ucraina prin interzicerea ruşilor de la majoritatea competiţiilor internaţionale.

img22007550

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!