ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CSE a aprobat noi decizii pentru optimizarea consumului de gaze naturale

15:00 | 07.10.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 7 oct. /MOLDPRES/. Agenția Rezerve Materiale a Ministerului Afacerilor Interne va elibera, din rezervele de stat, 8000 de tone de păcură către SA „Termoelectrica”. O decizie în acest sens a fost luată astăzi, de către Comisia pentru Situații Excepționale, în vederea optimizării consumului de gaze naturale, în contextul în care volumele livrate de către SA „Gazprom” au fost reduse, a relatat agenției MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Păcura va fi utilizată pentru producerea energiei electrice și a celei termice. Totodată, la actualizarea/ajustarea tarifelor pentru anul 2022, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va accepta suma de 236 993,8 mii de lei drept contravaloare a păcurii utilizate, echivalentul costului gazelor naturale substituite în perioada respectivă de către SA „Termoelectrica” pentru producerea energiei electrice și a energiei termice. 

Membrii CSE au mai decis că, pe durata stării de urgență, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică nu va elibera licențe pentru tradingul și furnizarea gazelor naturale, tradingul fiind comercializarea gazelor către alți revânzători, fără furnizare către consumatorii finali.

O altă decizie ține de modificarea listei obiectivelor care urmează a fi conectate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Bălți.

Foto: Guvern 

img22007551

img22007551

img22007551

img22007551

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!