ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cântăreața Olga Ciolacu își sărbătorește ziua de naștere

16:13 | 10.10.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 oct. /MOLDPRES/. Cântăreața de muzică ușoară și populară Olga Ciolacu, Artistă a Poporului, își sărbătorește astăzi ziua de naștere, informează  MOLDPRES.

S-a născut la 10 octombrie 1949, în satul Lozova, raionul Strășeni. În 1967, a absolvit Școala medie nr.1 din Chișinău, patru ani studiază regia la Institutul de Arte “Gavriil Muzicescu” și în 1971, după absolvire, este angajată în funcția de conducător artistic la Casa de Cultură din Hâncești. Concomitent, activează ca solistă în Ansamblul vocal-instrumental “Ritm”, apoi în Ansamblul de cântece și dansuri populare “Andrieș”. Susține turnee la festivalurile folclorice din Finlanda și Suedia.

Din octombrie 1973 până în august 1977 este angajată la Televiziunea din Chișinău în calitate de regizor, paralel continuă să cânte în Ansamblul de muzică populară “Tinerețea” de la Centrul Republican al Tineretului din Chișinău. În 1977, este solistă-vocalistă a Ansamblului de cântece și dansuri țigănești, condus de Boris Filipciuc, iar în 1980-1982 – solistă a Orchestrei de muzică populară “Fluieraș”, condusă de Serghei Lunchevici.

În 1982, este angajată în calitate de solistă-vocalistă în Orchestra Radioteleviziunii din Chișinău, în care activează timp de 22 de ani. În acest răstimp, Olga Ciolacu lansează și înregistrează în fondul muzical al RadioTeleviziunii peste 300 de cântece ale compozitorilor Constantin Rusnac, Eugen Doga, Tudor Chiriac, Mircea Oțel, Petru și Ion-Aldea Teodorovici, Yan Raiburg, Gheorghe Banariuc, Oleg Baraliuc pe versurile poeților Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Adrian Păunescu, Leonida Lari, Vasile Romanciuc, Ianoș Țurcanu ș.a. A colaborat alături de Nicolae Sulac cu Orchestra “Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros.

O bună parte din cântecele populare, intrate în fondul de aur al Radioteleviziunii din Chișinău, le-a înregistrat cu Orchestra “Folclor”, dirijată de Petre Neamțu și Orchestra “Mugurel”, condusă de Ion Dascal. În același timp, este protagonista mai multor filme muzicale: “Monolog”, “Elegie de toamnă”, ”Trec zâmbind prin anotimpuri”, “Femeia îndrăgostită”, “Sărut mâna, doamnă”, “Ce rară sărbătoare-i viața” ș.a.

În anul 1989, în vâltoarea evenimentelor social-politice din țară, Olga Ciolacu fondează Ansamblul vocal-instrumental “Dacii”, lansând un șir de cântece civice, care prin mesajul lor au trezit conștiința națională a românilor basarabeni: “Apără-ne, Doamne”, “Dacii”, “Colindul colindelor”, “Doinatoriu”, “Mănăstirea Căpriana” ș.a. Întreprinde mai multe turnee în România. Este prima solistă din R. Moldova care la 4 mai 1990 susține un spectacol cu Ansamblul “Dacii” la Sala Palatului din București și obține premiul Revistei „Flacăra” în care era menționat, că Olga Ciolacu a făcut din cântec un drapel. Cu același ansamblu, în 1990 realizează primul său disc “Pe adresa unui neam”.

La 15 iulie 1994, fondează primul Teatru de Varietăți din R. Moldova. Aici și-au început cariera artistică mai mulți discipoli ai Olgăi Ciolacu: Vitalie Dani, Anișoara Puică, Nelly Ciobanu, Irina și Anatol Bivol, Janet Erhan, Carolina Prepeliță ș.a. Olga Ciolacu a editat 12 casete audio, șapte DVD-uri și opt CD-uri cu muzică ușoară, populară și romanțe.

În 1988, cântăreața Olga Ciolacu a fost distinsă cu titlul onorific ”Artistă Emerită din RSSM”, în 1993 – cu Medalia ”Meritul Civic”, în 1999 – cu Ordinul ”Gloria Muncii”,  în 2009 – cu titlul onorific ”Artistă a Poporului din R. Moldova” și în 2018 – cu ”Ordinul Republicii”.

img22007596

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!