ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Echipa din R. Moldova a cucerit medalia de aur la Olimpiada Mondială de Robotică

08:57 | 19.10.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 19 oct. /MOLDPRES/. Echipa de robotică a Republicii Moldova „FIRST Global Team Moldova” a câștigat medalia de aur la Olimpiada Mondială de Robotică FIRST Global Challenge, categoria „Inovație în inginerie”, care s-a desfășurat la Geneva (Elveția), în perioada 12-16 octombrie, a anunțat aseară Ministerul Educației și Cercetării (MEC), transmite MOLDPRES.

Echipa de robotică a Moldovei a fost alcătuită din cinci elevi pasionați de știință, tehnologie, inginerie și matematică: Cristian Bragarenco, Sanda Bostan, Nicolae Țurcanu, Vladimir Corduneanu și Mihai Eșanu, care au în palmares medalii de aur și bronz obținute la diverse competiții, zeci de participări la olimpiadele și concursurile naționale, dar și la olimpiadele și concursurile internaționale cu locuri premiante, sute de ore de cursuri de tehnologie și ore de voluntariat, numeroase participări la activități STEM. Echipa deține titlul de ambasador STEM. Potrivit MEC, tinerii din ţara noastră au demonstrat „un proiect inedit în cadrul concursului și au convins juriul că sunt originali, inventivi și adevărați viitori ingineri”.

FIRST Global Challenge este o olimpiadă globală de robotică la care participă peste 180 de echipe naționale din întreaga lume. Acest eveniment are scopul de a promova domeniile STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) și propune echipelor provocări inginerești reale, astfel încât participanții să poată deveni următoarea generație de lideri științifici care împreună vor soluționa cele mai stringente probleme cu care se confruntă întreaga omenire.

Tema pentru anul 2022 a fost „Captarea Carbonului”, or cantitățile de CO2 în continuă creștere în atmosferă contribuie la încălzirea globală pe scară largă și la schimbările climatice. Concursul și-a propus identificarea de soluții inovatoare pentru a ne asigura o planetă mai sănătoasă pentru toți. Tema din acest an a provocat echipele FIRST Global să își imagineze viitorul climei pe Pământ. Fiindu-le pus la dispoziție un kit cu piese de robotică standard, echipele au avut de construit câte un robot robust și versatil, care să simuleze captarea și stocarea carbonului.

Foto: MEC

img22007819

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!