ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chişinău se desfășoară o conferinţă internaţională privind situaţia râului Nistru

12:25 | 27.10.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 27 oct. /MOLDPRES/. „Managementul bazinului transfrontalier Nistru și integrarea UE - pas cu pas” – acesta este genericul unui forum ecologic, organizat în perioada 27-28 octombrie, de către AO „Eco-TIRAS” în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova, ”Ecospectrum”, Uniunea Europeană prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova) de Consolidare a Încrederii, transmite MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, fluviul Nistru este o sursă de apă potabilă, irigații și hidroenergie atât pentru R. Moldova, cât și pentru Ucraina. Utilizarea durabilă și înțeleaptă a Nistrului este posibilă doar atunci când toate părțile interesate sunt implicate în dialog și în cele din urmă în luarea deciziilor sustenabile. Această conferință reunește reprezentanți din diferite domenii și oferă o platformă de dialog privind soluțiile la cele mai acute probleme legate de Nistru.

”Ministerul Mediului apreciază foarte mult aportul cercetătorilor în identificarea problemelor fluviului Nistrul și bazinului acesta, în oferirea soluțiilor fezabile și științific argumentate. Aceste cercetări sunt aplicate în procesul de elaborare a cadrului politic și normativ. Este necesar să avem un parteneriat durabil între mediul academic, cel de afaceri, sectorul asociativ și autoritățile locale privind restabilirea, conservarea râurilor mici din bazinul Nistrului, precum și a fluviului în întregime. De asemenea, este necesar să dispunem de un mecanism funcțional de management integrat al râurilor, să asigurăm cantitatea și calitatea apei pentru activitățile necesare și consumul prezent și viitor. Iar ecosistemele și diversitatea acvatică trebuie restabilită și protejată”, a declarat la eveniment Iordanca-Rodica Iordanov, secretar de stat la Ministerul Mediului.

În ultimii ani, s-au înregistrat unele progrese după intrarea în vigoare a Tratatului din 2012 dintre guvernele Republicii Moldova și Ucrainei privind cooperarea în protecția și dezvoltarea durabilă a Bazinului Nistrului. A fost înființată Comisia Nistrului și s-au inițiat activități comune. În plus, grupurile de lucru au elaborat planuri pentru activitatea lor.

„Ambele state riverane trebuie să ia toate măsurile adecvate în conformitate cu principiile Convenției de la Helsinki privind apa: prevenirea, controlul și reducerea poluării apei, asigurarea ca apele transfrontaliere să fie utilizate pentru gestionarea rațională, rezonabilă și echitabilă, conservarea resurselor de apă și protecția mediului, restaurarea ecosistemelor etc.”, au afirmat în deschiderea conferinţei mai mulţi participanţi.

Foto: Ministerul Mediului

img22008094

img22008094

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!