ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție de afișe a fost inaugurată la un muzeu din capitală

19:10 | 03.11.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 nov. /MOLDPRES/. Muzeul Național de Artă al Moldovei, în colaborare cu Goethe-Zentrum, a inaugurat astăzi expoziția cu genericul „100 Beste plakate 21/100 Cele mei bune afișe”, rezultată în urma unui concurs lansat încă în anul 1966, când, pentru prima dată au fost desemnate și expuse cele mai bune afișe ale anului în Republica Democrată Germană, informează MOLDPRES

În debutul manifestării, directorul Centrului German Goethe, Corina Gârlă a menționat că expoziția este la a treia ediție la Chișinău.

”Expoziția și-a început itinerarul în luna iunie la Berlin, este acum la Chișinău, paralel și la Viena, exact ceea ce vedeți aici își va urma calea la Timișoara și la București. Reamintesc  despre faptul că astfel Chișinăul  se aliniază și este inclus într-un circuit cultural internațional al artelor vizuale și designului grafic. Expoziția este valoroasă și importantă, pentru că, pe de o parte, prezintă tendințele actuale în materie de design grafic, iar pe de altă parte, poate servi și ca sursă de inspirație pentru o gamă largă de profesioniști din domeniu, începând de la studenți până la liberii profesioniști și cei cu o experiență mai mare. Evenimentul de astăzi face parte din șirul de evenimente realizate cu prilejul celor 15 ani de activitate Goethe-Zentrum în R. Moldova”, a mai spus Corina Gârlă.

În context, curatorul Valeria Barbas a afirmat că expoziția este mult așteptată și prezintă o panoramă de diverse tendințe stilistice, de la care au ce învăța și tinerii creatori de afișe din țara noastră. ”De fapt, afișele, de obicei, fiind expuse în afara unor instituții pentru a promova ori pentru a lansa anumite mesaje, iată că treptat ele capătă o altă conotație și devin ele înseși parte a unei expoziții sau chiar partea unei colecții de muzeu. Astfel, afișa devine un obiect de artă și parte a unei colecții”, a subliniat Valeria Barbas. 

Potrivit organizatorilor,  în anul 1980 concursul obţine titlul de „100 BESTE PLAKATE” şi ia amploare, oferind afișului, ca operă de artă, o platformă de manifestare şi promovare, stimulând tinerele talente din acest domeniu şi contribuind la creşterea interesului pentru designul grafic al afişului din partea publicului larg. E de remarcat faptul că limitarea concursului la un an calendaristic nu a fost aplicată până în 1970. Iniţial, competițiile au acoperit o perioadă mai lungă de timp. De-a lungul anilor, calitatea posterelor s-a îmbunătățit considerabil. Juriul apreciază un poster în funcţie de calitatea artistică, standardele tehnologiei de imprimare și componenta publicitară. La concurs au participat artiști consacraţi precum Uwe Loesch, Holger Matthies, Gunter Rambow şi alţii, lucrările lor fiind ulterior incluse în cadrul expoziției.

La concursul ediţiei curente au participat 540 de persoane cu un total de 2008 afişe (888 postere individuale şi 325 serii de postere). Selecţia anului 2021 cuprinde 39 cele mai bune afişe din Germania, 54 din Elveţia şi șapte din Austria.

Expoziția „100 BESTE PLAKATE 21/100 CELE MAI BUNE AFIŞE 21” este organizată la Chișinău de către Goethe-Zentrum în colaborare cu Muzeul Național de Artă al Moldovei şi cu sprijinul Goethe-Institut România, Ambasadei Austriei la Chișinău şi Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare. Ea va fi deschisă până la 13 ianuarie 2023.

img22008345

img22008345

img22008345

img22008345

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!