ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul European a aprobat acordurile de transport rutier ale UE cu Republica Moldova și Ucraina

20:38 | 10.11.2022 Categorie: Externe

Strasbourg, 10 nov. /MOLDPRES/. Parlamentul European (PE) a dat undă verde joi acordurilor UE cu Republica Moldova și Ucraina pentru a facilita transportul rutier transfrontalier de mărfuri şi a permite transportatorilor ucraineni, moldoveni şi din UE să tranziteze între teritoriile respective fără a fi nevoie de permisele aferente, relatează Agerpres, citată de MOLDPRES.

Cele două noi acorduri ale UE privind transportul rutier fac parte din răspunsul UE la perturbările din sectoarele transporturilor din Ucraina şi Republica Moldova cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia, informează PE într-un comunicat.

Întrucât spaţiul aerian ucrainean a fost închis pentru traficul civil, iar exportul maritim este extrem de limitat, Ucraina trebuie să găsească rute alternative pe cale rutieră pentru a-şi exporta stocurile de cereale, combustibil, produse alimentare şi alte bunuri. Republica Moldova suferă în mod similar, având nevoie de rute de tranzit alternative prin UE şi de asistenţă pentru tranzitarea mărfurilor ucrainene pe teritoriul său.

Acordurile aprobate cu 586 voturi pentru, un vot împotrivă şi 7 abţineri (în cazul Ucrainei) şi 596 voturi pentru, două voturi împotrivă şi 7 abţineri (în cazul Republicii Moldova) vor înlocui acordurile bilaterale de transport existente cu ţările UE.

În plus, acordul UE-Ucraina va permite conducătorilor auto ucraineni să îşi utilizeze în continuare permisele de conducere ucrainene şi certificatele de competenţă profesională existente pentru a conduce în UE, fără a trebui să deţină un permis de conducere internaţional.

"Având în vedere că rutele de transport tradiţionale au fost blocate, a trebuit să găsim modalităţi alternative de transport al cerealelor şi al altor mărfuri din şi către Ucraina şi Republica Moldova", a declarat raportorul Marian-Jean Marinescu, din grupul PPE.

"Datorită acestor acorduri, putem creşte nivelul exporturilor şi importurilor pe cale rutieră, fără a crea blocaje la trecerea frontierei. Acest lucru nu numai că reduce riscul unei crize alimentare mondiale, ci reprezintă, de asemenea, un pas în direcţia extinderii în continuare a relaţiei de transport dintre UE şi aceste ţări", a adăugat eurodeputatul român.

Ambele acorduri sunt în vigoare cu titlu provizoriu de la 29 iunie 2022. După ce PE şi-a dat acordul, textele necesită acum şi aprobarea oficială a Consiliului UE. 

img22008561

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!