ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comandantul forțelor armate ucrainene susține că nu vor fi niciun fel de negocieri, înţelegeri sau soluţii de compromis cu Rusia

12:17 | 15.11.2022 Categorie: Externe

Kiev, 15 nov. /MOLDPRES/. Comandantul forțelor armate ucrainene, Valeri Zaluujnîi a transmis în mod tranșant că Rusia trebuie să părăsească toate teritoriile ocupate. Aceasta este condiția pusă de armata ucraineană pentru a începe negocieri de pace, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Zalujnîi spune că nu va accepta nicio negociere, niciun acord şi nicio decizie de compromis. În ultimele săptămâni, omologul american al acestuia a pledat pentru negocieri, în discuțiile interne din administrația Biden. Generalul Mark Milley, şeful Statului Major Întrunit al armatei SUA, crede că o fereastră pentru discuțiile de pace dintre Kiev și Moscova s-ar putea deschide la iarnă. Însă poziția lui nu are susținere largă în echipa de securitate de la Casa Albă. Secretarul de stat Antony Blinken și consilierul lui Joe Biden pentru securitate naţională sunt printre cei care se opun.

Valeri Zalujnîi i-a transmis generalului Mark Milley poziția armatei ucrainene. "Niciun fel de negocieri, înţelegeri sau soluţii de compromis", s-a exprimat clar Zalujnîi într-o convorbire telefonică purtată luni cu generalul Milley, conform postării de pe canalul Telegram al comandatului şef al armatei ucrainene. "Ne vom bate atât timp cât vom avea forţe. Obiectivul nostru este să eliberăm toate pământurile ucrainene de sub ocupaţia rusă. Nu ne vom opri de pe această cale sub nicio formă".

Vladimir Zelenski l-a susținut pe comandantul armatei și a specificat că "Ucraina nu va  permite Rusiei să ia o pauză şi să-şi consolideze forţele. Suntem convinși că acum este momentul în care războiul Rusiei trebuie şi poate fi oprit", a spus Zelenski, subliniind că pentru încetarea ostilităţilor, Rusia trebuie să confirme integritatea teritorială a Ucrainei, să-şi retragă trupele de pe teritoriul ucrainean şi să plătească despăgubiri de război.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!