ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Arcadie Suceveanu a marcat cea de-a 70-a aniversare

19:53 | 16.11.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 nov. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Literatură ”Mihail Kogălniceanu” a fost omagiat astăzi scriitorul Arcadie Suceveanu, laureat al Premiului Național al Republicii Moldova și al Premiului ”Mihai Eminescu” al Academiei Române, la  cea de-a 70-a aniversare. Tot aici, a fost inaugurată expoziția de carte și documente cu genericul ”Poemul acesta pe care îl scriu”, informează MOLDPRES.

Prezent la eveniment, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Teo Chiriac a menționat că poezia lui Arcadie Suceveanu este plină de fast, o poezie a supremului. ”Arcadie Suceveanu a reușit să scrie cărți care vor rămâne pe primul raft al literaturii române din Basarabia. În calitatea sa de președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, a făcut multe lucruri bune pentru colegi”, a remarcat Teo Chiriac.

În context, scriitorul Vladimir Beșleagă a afirmat că marea frumusețe pe care a făcut-o în calitate de președinte al USM o constituie faptul că a reușit să treacă Muzeul Național de Literatură ”Mihail Kogălniceanu” în subordinea Ministerului Culturii și să obțină pentru acesta un local. Totodată, scriitorul Leo Butnaru a constatat că Arcadie Suceveanu este foarte apreciat în contextul scrisului românesc, iar criticul literar Eugen Lungu a spus că protagonistul manifestării este un poet excepțional pentru copii, amintind aici cărțile ”Ora cinci fără doi fulgi”, ”În cămașă de cireașă”, ”ȘTIUca la școală” ș.a. Potrivit criticului literar Mircea V. Ciobanu, omagiatul are niște deschideri uluitoare și îl caracterizează obiectul bine lucrat, de giuvaiergiu, iar criticul literar Ana Bantoș a adăugat că Arcadie Suceveanu surprinde conștient nevoia de continuitate. Pe marginea creației sărbătoritului s-au mai pronunțat scriitorii Ion Hadârcă, Maria Șleahtițchi, Anatol Moraru, Serghei Evstratiev, Nicolae Spătaru, artistul plastic Anatol Rurac, profesorul Constantin Șchiopu ș.a.

Arcadie Suceveanu s-a născut la 16 noiembrie în 1952 în satul Suceveni, raionul Hliboca (Adâncata) din regiunea Cernăuți. În 1974 a absolvit Universitatea de Stat din Cernăuţi, Facultatea de Filologie, secția Limba și Literatura Română. După absolvirea facultății, a lucrat ca profesor de limba și literatura română în satul Horbova din raionul Herța (1974-1979) și apoi ca redactor și redactor-șef la Editura "Literatura artistică" ("Hyperion") din Chișinău (1979-1990). A fost ales vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (din 1990), secretar și apoi președinte (din 2005) al Filialei Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România. Din 2010 până în 2021 a fost președinte al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

A debutat ca poet în anul 1968 cu versuri închinate mamei, în "Zorile Bucovinei", iar editorial - în culegerea colectivă „Dintre sute de catarge” (1974, Chişinău) şi cu placheta de versuri „Mă cheamă cuvintele”, apărută în 1979 în limba română la Ujgorod, Ucraina. Au urmat volumele  de versuri „Țărmul de echilibru”, „A fugit  melcul de-acasă”, „Ora cinci fără doi fulgi”, „Mesaje la sfârșit de mileniu”, „În cămașă de cireașă”, „ Arhivele Golgotei”,  „Eterna Danemarcă”, ”Înfruntarea lui Heraclit”, „Mărul îndrăgostit de vierme”, „ȘTIUca la școală”, „Corabia de la mansardă”, „Cheițe pentru vise”, „Emisferele de Magdeburg”, „Ființe, umbre, epifanii”, „Greierul care scri-cri-cri-e” ş.a. Este prezent cu poezie în antologii din Belarus, Franţa, Italia,  Macedonia de Nord, R. Moldova, România, Suedia, Ucraina şi alte ţări. A transpus în română din creaţia lui L. Tolstoi, C. Aitmatov, M. Gorki ş.a.

Arcadie Suceveanu a fost distins cu Premiul "Mihai Eminescu" al Academiei Române (1997), Premiul Național al Republicii Moldova (1998), Premiul Uniunii Scriitorilor din România (2016) , Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova (1987, 1995, 1999, 2000, 2002), cu titlul onorific „Maestru al literaturii” (2001), medalia „Mihai Eminescu” (2000), cu ordinul „Gloria Muncii” (2010) şi cu „Ordinul de Onoare”  (2012).

img22008719

img22008719

img22008719

img22008719

img22008719

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!