ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Secretarul american al apărării declară că un eșec în a susține Ucraina va aduce în lume tiranie și tulburări

08:16 | 20.11.2022 Categorie: Externe

Washington, 20 nov. /MOLDPRES/. Un eşec în a ajuta Ucraina să-şi asigure propriul viitor ar putea duce la "o lume dominată de tiranie şi de tulburări", a declarat secretarul american al apărării Lloyd Austin în timpul unui discurs susţinut sâmbătă, şi în care a căutat să scoată în prim plan mizele războiului pentru comunitatea internaţională, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Austin a spus că "invazia Rusiei oferă o imagine a unei posibile lumi dominate de tiranie şi de tulburări, în care niciunul dintre noi nu am dori să trăim".

Alocuțiunea secretarului apărării, susţinută în cadrul unui forum de securitate din Canada, este una dintre cea mai puternică declaraţie cu privire la invazia rusă asupra Ucrainei, invazie ce durează de aproape nouă luni.

Oficialul american a atenţionat de asemenea asupra riscurilor de proliferare nucleară globală.

"Prietenii autocraţi ai lui Putin aşteaptă. Şi ei ar putea conchide că obţinerea de arme nucleare le-ar oferi propriul 'permis de vânătoare'. Iar aceasta ar putea duce la o periculoasă spirală a proliferării nucleare", a declarat secretarul american al apărării.

Austin a atenţionat că Rusia vrea o lume în care forţa este utilizată pentru a soluţiona diferendele.

Invazia Rusiei împotriva Ucrainei "a pus în evidenţă provocarea cu care ne confruntăm în regiunea indo-pacifică", a declarat Austin.

"Sunt întotdeauna reguli în război. Şi dacă o mare putere poate să sfideze aceste reguli, ea îi încurajează şi pe alţii să sfideze dreptul internaţional şi normele internaţionale", a afirmat secretarul american al apărării.

"Suntem hotărâţi să apărăm aceste reguli şi în special principiul fundamental al imunităţii non-combatanţilor", a adăugat Lloyd Austin.

Eforturile Moscovei de a obţine sprijinul unor astfel de ţări precum Iranul şi Coreea de Nord creează noi provocări de securitate pentru SUA şi aliaţii lor, a consemnat secretarul de stat american.

"Rusia s-a întors spre Iran şi Coreea de Nord pentru a-şi susţine atacul asupra Ucrainei, în special utilizând drone iraniene pentru a ucide civili ucraineni", a declarat Austin.

Washingtonul a afirmat în octombrie că militari iranieni se află "pe teren în Crimeea" pentru a ajuta forţele ruse să întreprindă atacuri cu ajutorul dronelor, afirmaţie dezminţită de Iran.

Foto: apnews.com

img22008816

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!