ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

OMS crede că iarna aceasta va pune în pericol viețile a milioane de oameni în Ucraina

08:01 | 22.11.2022 Categorie: Externe

Geneva, 22 nov. /MOLDPRES/. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că iarna care vine va ameninţa viaţa a milioane de ucraineni, după distrugerea infrastructurii energetice prin bombardamentele sistematice rusești, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Ucrainenii nu au acces la medicamente, iar sute de spitale au fost avariate în timpul luptelor. Directorul regional al OMS pentru Europa Hans Kluge a spus că "iarna aceasta va pune în pericol vieţile a milioane de oameni în Ucraina". "Pur şi simplu, iarna aceasta va fi o problemă de supravieţuire", a mai adăugat oficialul OMS.

Bombardamentele sistematice asupra infrastructurii energetice a Ucrainei "au deja efecte devastatoare asupra sistemului de sănătate şi asupra sănătăţii populaţiei", a adăugat Hans Kluge.

Jarno Habicht, reprezentantul OMS în Ucraina, a declarat că un ucrainean din cinci nu are acces la medicamente, în prezent. Situația este și mai grea în regiunile ocupate de Rusia, unde o persoană din trei are dificultăți în a-și procura medicamente, a adăugat acesta.

Oficialul OMS consemnează că atacurile continue asupra infrastructurii ucrainene au afectat și rețeaua de spitale. "Estimez că 50% din infrastructura energetică a fost avariată sau distrusă. Se întâmplă chiar în pragul unei ierni în care temperaturile pot ajunge şi la minus 20 de grade. Putem considera că este cel mai mare atac la adresa sistemului de sănătate pe teritoriul Europei de la sfârşitul celui de-al Doilea Război mondial", a declarat Jarno Habicht.

În Ucraina au avut loc, până acum, 703 atacuri care au afectat unităţile spitaliceşti.

Foto: cfr.org

img22008864

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!