ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Justiției

15:51 | 24.11.2022 Categorie: Comunicate

Rezultatele implementării Planului de Acțiuni al CoE pentru RM, pe anii 2021 – 2024, discutate la Ministerul Justiției

Chişinău, 24 nov. /MOLDPRES/. Secretara de stat a Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, și Agentul guvernamental, Dumitru Obadă, au avut o întrevedere cu directorul pentru programe și coordonare al Consiliului Europei (CoE), Claus Neukirch, și șeful Oficiului CoE la Chișinău, William Massolin.

În discuții, secretara de stat a apreciat înalt cooperarea cu CoE, în particular dialogul cu Comisia de la Veneția și Comisia europeană pentru eficientizarea justiției. De asemenea, a fost apreciată contribuția adusă ministerului și instituțiilor din subordine prin proiectele naționale și regionale implementate de către CoE. Acestea se pliază cu prioritățile instituției de a consolida sistemului justiției penale, bazat pe respectarea drepturilor omului, a reformelor din sistemul penitenciar și de probațiune.

Au fost trecute în revistă și subiectele ce vizează sistemul judecătoresc, evoluțiile în realizarea exercițiului de pre-vetting, eventuale ajustări la cadrul legal privind Institutul Național al Justiției. Secretara de stat a informat despre dialogul constant al instituției cu donatorii și partenerii de dezvoltare, formalizat în patru platforme de interacțiune. Ministerul Justiției a exprimat necesitatea de focusare a asistenței CoE întru sporirea eficienței mecanismelor naționale de executare a hotărârilor și deciziilor CtEDO, inclusiv prin măsuri de consolidare a capacităților funcționale ale Direcției Agent guvernamental.

La rândul lor, oficialii au convenit de comun acord asupra necesității de a asigura, prin intermediul programelor aflate în derulare ale CoE, instruirea reprezentanților organelor de drept de a aplica corespunzător noile mecanisme procesuale de protecție a victimelor infracțiunilor cu caracter sexual, în contextul implementării eficiente a Convenției de la Istanbul.

Vizita la Chișinău a directorului pentru programe și coordonare al CoE, are loc cu ocazia desfășurării reuniunii Comitetului director pentru implementarea Planului de acțiuni al CoE pentru Republica Moldova, pentru anii 2021-2024. 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!