ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 100 de artiști plastici și-au prezentat lucrările la expoziția-concurs ”Autumnala 2022”

19:32 | 24.11.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 nov. /MOLDPRES/. La Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” a fost deschisă astăzi expoziția-concurs ”Autumnala 2022”, la care participă 114 artiști plastici din R. Moldova, relatează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici, Dumitru Bolboceanu a menționat că tradițional, expoziția-concurs ”Autumnala” este inaugurată în lunile noiembrie-decembrie la Centrul  ”C. Brâncuși”. Ediția din anul 2022, ca și cele anterioare, este realizată în parteneriat cu Ministerul Culturii. Expoziția constituie o retrospectivă anuală a căutărilor și realizărilor artistice în domeniile picturii, sculpturii, artelor decorative și graficii.

Potrivit sursei citate, în acest an, expoziția prezintă publicului peste 100 de lucrări semnate de artiști consacrați cât și reprezentanți ai tinerei generații. În acest context este surprinzător modul în care tradiția și inovația se asociază armonios, fiind prezentate lucrări de artă figurativă și abstractă, realizate în tehnici tradiționale, dar și în cele de autor.  

”În acest an, Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici și al Ministerului Culturii va avea loc pe 8 decembrie, urmând a fi decernate următoarele premii: Premiul Ministerului Culturii al RM. Se acordă membrilor UAP pentru activitate în domeniul artelor plastice şi rezultate deosebite în realizarea unor opere de înaltă ținută artistică; Premiul Direcției Cultură a Consiliului municipal Chișinău pentru activitate în domeniul artelor plastice şi rezultate deosebite în realizarea unor opere de înaltă ținută artistică; Premiul de Excelență (pentru întreaga activitate). Se acordă membrilor UAP pentru activitate îndelungată în domeniul artelor plastice şi rezultate deosebite în realizarea unor opere de înaltă ținută artistică; Premiul pentru Pictură; Premiul pentru Grafică; Premiul pentru Sculptură; Premiul pentru Artă Decorativă; Premiul pentru Scenografie; Premiul pentru Critică/Curatoriat; Premiul pentru Tineret (18-35 ani)”, a precizat vicepreședintele UAP.

Totodată, Dumitru Bolboceanu a subliniat că expoziția-concurs ”Autumnala” reprezintă un exercițiu de retrospecție și analiză a activității artiștilor plastici membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, o manifestare prin care sunt premiate și prezentate publicului căutările artistice ale plasticienilor contemporani. 

Expoziția va fi deschisă până la 11 decembrie.

img22009003

img22009003

img22009003

img22009003

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!