ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova a aderat la Programul Uniunii Europene pentru mediu și politici climatice LIFE

12:52 | 26.11.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 26 nov. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Natalia Gavrilița și Comisarul UE pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, au avut astăzi o întrevedere la Guvern. Imediat după discuție, oficialii au parafat Acordul de asociere a Republicii Moldova la Programul Uniunii Europene pentru mediu și politici climatice – LIFE și au susținut o conferință de presă comună, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Șefa Guvernului de la Chișinău a exprimat recunoștința pentru deschiderea și încrederea acordată țării noastre de către partenerii externi, astfel reușindu-se negocierea și semnarea acestui Acord într-un timp foarte scurt. Natalia Gavrilița a subliniat importanța Programului LIFE și a încurajat instituțiile publice și private, dar și organizațiile din societatea civilă să-l acceseze. 

„Acest program ne va ajuta să implementăm tehnici inovatoare și bune practici în domeniul mediului înconjurător și schimbărilor climatice care să contribuie la dezvoltarea unei economii circulare, rezistente și  neutre din punct de vedere climatic, care va rezulta în reabilitarea ecologică a mediului înconjurător. În plus, accederea la acest program arată că, deși drumul de aderare a țării noastre la UE este unul lung, în numeroase sectoare am făcut deja pași concreți în direcția integrării”, a declarat prim-ministrul. 

În cursul întrevederii pe care au avut-o, oficialii au vorbit despre reforma sectorului de mediu și politica de climă, care au un rol prioritar în agenda de asociere a Republicii Moldova. Prim-ministrul Gavrilița s-a referit la atenția acordată Pactului Verde European și adaptării cadrului normativ la principiile acestuia, dar a evidențiat și subiectele de pe agenda Guvernului: ridicarea gradului de împădurire a țării și gestionarea deșeurilor.  

„Schimbările climatice ne afectează pe toți. De aceea, obiectivul nostru național este reducerea necondiționată cu 70% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030. Am făcut acest angajament pentru că vrem să lăsăm copiilor noștri o Moldovă mai verde și mai curată, dar și pentru că înțelegem că numai cu eforturi globale susținute vom putea combate criza climatică ce amenință întreaga omenire”, a subliniat șefa Executivului.

Comisarul UE pentru mediu, oceane și pescuit a salutat aderarea țării noastre la Programul LIFE, afirmând deschiderea Uniunii Europene pentru a lucra împreună cu Republica Moldova pe politicile de mediu. 

„Provocările cu care vă confruntați sunt semnificative, dar, aderând la Programul LIFE, R. Moldova demonstrează că este hotărâtă să le înfrunte și să le transforme în oportunități. Programul va contribui semnificativ la tranziția către o economie durabilă, bazată pe surse regenerabile de energie, care va proteja și îmbunătăți calitatea mediului și va combate degradarea ecosistemelor”, a menționat Virginijus Sinkevičius. 

Oficialul european a enumerat și o serie de alte beneficii pe care le va aduce aderarea Moldovei la programul LIFE: „Criza energetică, nivelul înalt al inflației și agresiunea Rusiei față de Ucraina sunt amenințări constante pentru această regiune, de aceea programul va ajuta să reducem dependența, să reducem poluarea, să ne îmbunătățim sănătatea și să ne pregătim economia pentru viitor. Este și o oportunitate pentru cetățenii Republicii Moldova, care fac parte din diverse organizații, de a primi suport în implementarea proiectelor ce țin de mediu și schimbările climatice, precum și e o șansă bună de a crea legături și schimburi de experiență cu organizațiile Uniunii Europene.” 

Programul LIFE este singurul program al Uniunii Europene dedicat exclusiv mediului. Din 1992, LIFE a cofinanțat peste 5600 de proiecte, iar pentru anii 2021-2027 este destinat un buget de 5,43 miliarde euro, ceea ce constituie 0,48% din bugetul total al UE.

Foto: Guvern 

img22009050

img22009050

img22009050

img22009050

img22009050

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!