ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poeta Lora Rucan a editat două volume de versuri

16:04 | 28.11.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 nov. /MOLDPRES/. Poetei Lora Rucan, stabilită de mai mulți în Italia, i-au apărut recent la o tipografie din Chișinău două cărți noi: ”Fluxuri-refluxuri” cu poezii lirice, 92 de pagini, și ”Ah, ce miracol! Ah, ce-i frumos!” cu versuri pentru copii, 75 de pagini. Ambele au câte un tiraj de 300 de exemplare, relatează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Lora Rucan a menționat că anul 2022 a fost pentru ea deosebit de bun. Astfel, în primăvară i-a apărut prima carte destinată copiilor, scrisă de ea în limbă italiană ”Gatta Classica” (”Pisică clasică”), în baza căreia se prevăd anumite proiecte.

Conform poetei, volumul ”Fluxuri-refluxuri” conține, în special, poezii noi, la care se adaugă o selecție simbolică a versurilor mai puțin recente cu o tonalitate meditativă ce cântă spiritualitatea și frumusețea eternă, acesta fiind ilustrat cu  fotografii color ale publicistului Alecu Reniță. Cartea ”Ah, ce miracol! Ah, ce-i frumos!”, cu versuri pentru copii, ilustrată cu desene color inventive ale micilor pictori, îndrumați de o profesoară în materie, conține poezii vesele și ingenioase, sub semnul cognitiv al minunilor lumii.

Lora Rucan s-a născut pe la 8 iulie 1953 în Taraclia, Căușeni, într-o familie de intelectuali. A absolvit Universitatea de Stat din  Moldova, Facultatea Filologie, secția Jurnalistică (1976). A fost redactor la Redacția literară radio, la Editura ”Cartea Moldovenească”, la ziarele ”Viața Satului”, ”Dialog” și la revista ”Moldova”. A editat cărțile de poezie ”Eu nu sunt înger”, ”Niciodată”, ”Senină noapte” ș.a.

În 2006 se stabilește cu traiul în Italia (Genova, Liguria), fiind căsătorită cu un matematician italian de faimă internațională, profesor universitar. Își încearcă penița în a scrie în italiană eseuri (saggi) și poezii destinate, în special, copiilor. 

img22009078

img22009078

img22009078

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!