ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Iarna va începe cu frig şi ploi

15:17 | 28.11.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 28 nov. /MOLDPRES/. Luna decembrie va începe cu vreme rece şi precipitații, în mare parte a teritoriului țării, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Potrivit meteorologilor, în următoarele zile, mercurul termometrelor va indica până la 7 grade Celsius, ziua, şi până la 5 grade de ger, noaptea. Cel mai frig va fi în nordul țării. Acelelşi tendinţe meteorologice vor fi caracteristice şi pentru primele zile de decembrie.

Prima lună de iarnă, decembrie, este cunoscută în popor sub mai multe denumiri: Undrea, Andrea (luna lui Sf. Andrei), Neios (luna ninsorii), luna lui Cojoc etc. În cursul acestei luni sunt atestate mai multe începuturi de iarnă: 1 decembrie (calendarul oficial), 6 decembrie (stil nou), 19 decembrie (stil vechi) Moș Nicolae (calendarul popular), solstițiul de iarnă (Calendarul astronomic).

La sate viața economică devine mai liniștită, în timp ce manifestările spirituale legate de Crăciun și Anul Nou se intensifică. Sărbătorile și obiceiurile populare sunt specifice sfârșitului și începutului unui nou an calendaristic.

"Anul se sfârșește şi gazda trebuie să se îngrijească de toate, să vadă dacă nu s-a adunat apă pe semănături, dacă nu trebuie să taie copaci şi tufiș, să vadă dacă vitele sunt bine îngrijite, curățite, nutrite, bine așternute, duse la aer, dacă, pe lângă nutrețul uscat, nu trebuie să se dea şi rădăcini, dacă nu se poate folosi de vreo verdeață pe afară, dacă nu îngheață apa pusă pentru vite şi pentru păsările din curte, dacă pomii acoperiți au destul aer. Pivnița, de mucezește câte ceva în ea, trebuie afumată cu piatră pucioasă şi aerisită din când în când. Salata şi alte legume, dacă e neaua puțină, se acoperă cu frunze ori cotoare de buruieni. Iarna nu e ca omul să se lenevească, ci să se odihnească după munca cea grea de peste an. Vitele trebuie ținute în curățenie deosebită şi sarea să nu le-o tragem. Să se care gunoi. Când gerul e mare, ferestrele pivnițelor să se înfunde. Grajdurile să fie călduroase, căci atunci vitele mănâncă mai puţin. Pleava se opărește si, amestecată cu napi de nutreț ori cartofi, astfel se dă la vite. În chipul acesta se cruță nutrețul", este descrisă luna decembrie în “Calendarele poporului român”.

img22009079

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!