ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un artist plastic din București și-a expus lucrările la Chișinău

17:52 | 29.11.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 nov. /MOLDPRES/. O expoziție personală de pictură cu genericul ”Nori” a artistului plastic Andrei Ciubotaru din România, a fost vernisată astăzi la Muzeul Național de Artă al Moldovei, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Andrei Ciubotaru a menționat că expoziția prezintă 31 de lucrări, care tratează un singur subiect – norii. ”Am optat pentru o expunere mai aerisită în acest spațiu care este foarte frumos. E un fenomen pe care cu toții l-am observat, de-a lungul timpului – norii, și sunt foarte multe interpretări. Din cauza asta mă și feresc să le descriu cumva prin cuvinte, pentru că până la urmă este vorba de niște stări personale, pe care cu toții le-am avut și m-aș bucura ca cei care vin vor descoperi și ceva personal, privind aceste lucrări. Îi mulțumesc domnului director Tudor Zbârnea că m-a invitat să expun la Chișinău. Este prima mea expoziție personală  aici. O parte din aceste lucrări au mai fost expuse la Mogoșoaia (Palatele Brâncovenești) din București și la Paris. Pentru mine norii sunt niște trăiri pe care le avem cu toții de-a lungul vieții”, a subliniat pictorul.

Potrivit directorului general al Muzeului Național de Artă al României, Călin Stegerean, în seria sa de lucrări adunate sub genericul „Nori”, Andrei Ciubotaru  focalizează asupra acestui element al cerului de deasupra noastră desprins complet de condiția de companion al peisajului. ”Formele lor evanescente rezultate din metamorfoza miraculoasă a apei devin un subiect pentru tot atâtea tablouri ale identităților multiple care le caracterizează circuitul pe bolta cerească. Norul sau norii devin în reprezentările sale entități distincte pe care artistul le înseriază ca într-un clasor al unei colecții aparte”, a remarcat Călin Stegerean.

Andrei Ciubotaru (n. 1977) a absolvit Școala Alternativă „Steller" (1994-1995), Universitatea Anchorage, Alaska (1995-1997) și Universitatea Națională de Arte București. Din 2009 este doctor în arte vizuale al Universității Naționale de Arte din București, unde, din 2003, este cadru didactic universitar. Din 2003 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, secția pictură. A avut peste 20 de expoziții personale în România și peste hotare. A fost distins cu mai multe premii.

Expoziția va fi deschisă până la 15 ianuarie 2023.

img22009113

img22009113

img22009113

img22009113

img22009113

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!