ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful diplomației moldovenești va participa la reuniunile miniștrilor de externe ai NATO și ai OSCE

17:57 | 29.11.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 29 nov. /MOLDPRES/. În perioada 29 noiembrie – 2 decembrie, viceprim-ministrul Nicu Popescu,  ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, va lua parte la două reuniuni de nivel înalt ale miniștrilor afacerilor externe desfășurate la București (România) și Lodz (Polonia), transmite MOLDPRES.

Potrivit MAEIE, pe 29–30 noiembrie, șeful diplomației de la Chișinău participă la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din țările membre ale Alianţei Nord-Atlantice găzduită la Bucureşti, fiind primul eveniment de nivel înalt al NATO într-un stat de pe Flancul Estic după declanșarea războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei și cu participarea Finlandei și Suediei, în proces de aderare la NATO.

Participarea țării noastre la ministeriala NATO va avea loc miercuri în cadrul sesiunilor de lucru în format aliați și parteneri, la care au fost invitați – Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina.

În capitala României, ministrul Nicu Popescu va avea și un program bilateral, fiind primit de președinta interimară a Senatului României, Alina Ștefania Gorghiu, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, precum și de alți lideri politici de la București.

De asemenea, în perioada 1 - 2 decembrie, vicepremierul Nicu Popescu va participa la lucrările celei de-a 29-a reuniuni anuale a Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care se va desfășura în orașul Lodz, Polonia, statul care deține președinția în exercițiu a organizației.

În cadrul reuniunii, miniștrii de externe ai statelor participante la OSCE vor revizui și evalua situația de securitate, precum și vor discuta despre activitatea organizației în toate domeniile de acțiune.

În cadrul ministerialei, vicepremierul Nicu Popescu va susține discursul național în cadrul căruia va vorbi despre viziunile Republicii Moldova asupra situației regionale.

În marja reuniunilor menționate, șeful diplomației de la Chișinău va avea peste 15 întrevederi bilaterale cu omologii din țările partenere.

img22009115

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!