ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Expoziția „Art Safari – Maeștrii artei românești” va ajunge în premieră în R. Moldova

19:33 | 29.11.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 nov. /MOLDPRES/. În premieră, la Chișinău se va desfășura expoziția de artă plastică românească „Art Safari – Maeștrii artei românești”, informează MOLDPRES.

Evenimentul, dedicat Zilei Naționale a României, este organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Fundația „Constantin Mimi” și Muzeul Național de Artă al Moldovei, în parteneriat cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova și Ambasada României la Chișinău. Vernisajul va avea loc pe data de 2 decembrie, începând cu ora 17.00 în incinta Muzeului Naţional de Artă al Moldovei.

Potrivit organizatorilor, iubitorii de artă din Republica Moldova vor avea ocazia să admire 30 de lucrări monumentale, selectate din importante colecții private. Fiecare operă ilustrează, prin simboluri atent alese, unitatea culturală românească pe care acesta o creează în lume. Artiștii români au împrumutat și au îmbinat cu dibăcie anumite elemente din lumea orientală și cea occidentală, realizând, astfel, capodopere marcante pentru patrimoniul cultural mondial.

Printre pictorii români celebri pe care-i va putea admira publicul din Chișinău se numără: Nicolae Grigorescu (1838-1907) - considerat fondatorul picturii românești moderne și un simbol național, este reprezentat în cadrul expoziției de la Chișinău prin lucrarea „Care cu boi venind de la câmp”.  Samuel Mützner (1884-1959) - cu lucrarea „Scurteica roșie”. Opera lui Mützner este de o impresionantă diversitate tematică, cu o abordare stilistică occidentală, artistul experimentând cromatic până ce ajunge la o formulă unică în arta românească. Theodor Pallady (1871-1956) – cu lucrarea „Natură statică cu ulcior și ciuperci”. Opera a participat la „Expoziția Pallady”, organizată la Sălile Ateneului din București, în perioada 1-30 aprilie 1937. Theodor Aman (1831-1891) – întemeietorul  primelor școli românești de arte frumoase de la Iași și București. La Chișinău vor fi expuse lucrările: „Seară de bal mascat”, „Interior oriental” și „Buffles de la Roumanie”.

De asemenea, vor fi prezente și opere de artă semnate de Arthur Segal, Petre Velicu, Gina Hagiu, Paul Scorțescu,  Alexandru Istrati, George Mazilu, Hans Mattis Tutsche, Iosif Iser, Ion Alin Gheorghiu sau Corneliu Baba. Unele lucrări vor fi expuse pentru prima dată în Republica Moldova.

img22009123

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!