ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Concursul de dramaturgie pe tema prevenirii corupției și-a desemnat câștigătorii

17:23 | 30.11.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 30 nov. /MOLDPRES/. La Centrul ”Artcor” din Chișinău a avut loc astăzi ceremonia de decernare a premiilor proiectului de prevenire a corupției „Democrația prin teatru – Reflexia integrității în oglinda scenei”, ediția I. Concursul a fost organizat de Centrul de Teatru din Moldova în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție și Teatrul Național ”Mihai Eminescu”, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, președintele Centrului de Teatru din Moldova, Alina Țurcanu, a menționat că scopul proiectului ”Democrația prin teatru” constă în sensibilizarea tinerilor cu privire la fenomenul corupției și, totodată, al prevenirii ei și promovarea integrității prin arta spectacolului și prin alte mijloace artistice inovatoare. De asemenea, a fost organizat un concurs pentru tineri și adolescenți la aceeași temă – ”Democrația prin film”. În total, la concurs au fost prezentate 74 de lucrări realizate de tineri din R. Moldova și România, dintre care 50 de piese de teatru și 24 de filmulețe.

”Continuând valorificarea ideii proiectului, ne-am propus să transformăm textul dramatic și să-i oferim o formă tridimensională – să-l transformăm într-un spectacol de teatru. Așadar, piesa laureată a concursului de dramaturgie urmează a fi montată la Teatrul Național ”Mihai Eminescu” și prezentată, inclusiv publicului tânăr, din municipiul Chișinău și 5 raioane ale țării. Înainte de începutul fiecărui spectacol va avea loc o discuție cu reprezentanții Centrului Național Anticorupție însoțiți de voluntarii CNA. Piesele câștigătoare vor fi editate într-o carte, care va fi distribuită în instituțiile de învățământ. Filmele de scurtmetraj își vor găsi publicul pe platformele web ale Centrului de Teatru din Moldova și Centrului Național Anticorupție”, a precizat Alina Țurcanu.

Potrivit sursei citate, pentru evaluările literare și filmice, au fost constituite două echipe de jurați, în frunte cu Petru Hadârcă (teatru) și Leontina Vatamanu (film), formate din personalității notorii din domeniul cinematografiei și al teatrului din R. Moldova. La concursul de dramaturgie, juriul a desemnat cinci laureați, printre aceștia fiind autori profesioniști și debutanți din R. Moldova și România. La Categoria teatru, Marele Premiu în valoare de 20 000 de lei (circa 1 mie de euro) a fost acordat actorului și dramaturgului Cosmin-Ștefan Stănilă, care s-a înscris la concurs cu piesa ”Alegerea domnului Macaabet”. Membrii juriului au ales această piesă să fie montată pe scena Teatrului Național ”Mihai Eminescu”. Locul 2 din concurs și premiul de 15.000 lei l-a obținut Constantin Popa Venerus, medic de profesie, membru al Uniunii Scriitorilor din România, pentru piesa ”Acum nu se poate”, iar locul 3 și premiul în valoare de 12.00 lei – prozatorului și dramaturgului Nicolae Rusu, pentru piesa ”Virgula”.

La categoria ”Democrația prin film”, locul I, trofeul și suma de 10.000 lei au fost acordate elevilor clasei a VII-a de la Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din orașul Anenii Noi pentru filmul ”Maimuțe în corupție”. Pe locul 2 s-a clasat echipa ”Incoruptibilii” de la Liceul Teoretic ”Lăpușna”din satul omonim, raionul Hâncești (pentru filmul ”Finalul spune tot”), care a ridicat premiul în sumă de 9.000 lei. Locul 3 și premiul în valoare de 4.000 lei fiecărei echipe a fost luat de către elevii Liceului Teoretic ”Alecu Russo” din municipiul Orhei (pentru pelicula ”Corruption”) și elevii clasei a IX-a ai Liceului Teoretic ”N. V. Gogol” din mun. Bălți, pentru filmul ”Prețui vieții”.   

Proiectul este realizat cu suportul financiar al fondului european pentru democrație The European Endowment For Democracy (EED) și al Biroului de Cooperare al Elveției.

img22009163

img22009163

img22009163

img22009163

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!